Споровете започнаха с това как се управлява здравната система и ковид кризата

Депутатите гласуват на първо четене промените в държавния бюджет, парите за Здравната каса и общественото осигуряване. Повече от 9 часа продължиха дебатите, като спорове, скандали и обвинения избухваха почти за всяко перо. Какво приеха и какво ги скара?

Парламентът прие актуализацията на бюджета на ДОО на първо четене

Споровете в парламента започнаха с това как се управлява здравната система и ковид кризата

„С лека ръка ни се представя проект от 134 милиона, които някой ще разпредели без да е ясно как и без да получаваме факти”, заяви Костадин Ангелов от ГЕРБ.

В отговор, от другите партии му потърсиха отговорност за дните като министър.

„Българите не сме забравили как управлявахте кризата от ковид. Вие сте лицето на провала”, каза от трибуната Мая Манолова.

„Г-жо Манолова от вашата уста думата смирение звучи като ерес. Няма от какво да се срамувам, мога да се гордея с това което постигнах”, отговори Ангелов.

„Наблюдаваме монолог от човек, който трябва да го е срам. Докато умираха хора по стълбите, вие се возехте на задната седалка на джипката”, заяви Станислав Балабанов от „Има такъв народ”.

„Вие и Вашият лидер, бяхте от тези, които твърдяхте, че изобщо не съществува коронавирус. Изобщо, изобщо”, отговори Тома Биков.

Разногласия имаше и как трябва да се дават надбавките на пенсионерите - месец за месец или чрез преизчисление на всички пенсии

НС прие актуализацията на бюджета на НЗОК на първо четене

„Хайде да се погрижим за българските пенсионери и да направим минималната пенсия поне равна на прага на бедност - 370 лева”, предложи Мика Зайкова от „Има такъв народ”.

„Нека това да има ли преизчисляване на песниите да бъде решено в по-спокойна обстановка”, призова Хасан Адемов от ДПС.

„Не е приемливо да се предлагат стратегически решения за промяна на пенсионния модел”, категорична бе Деница Сачева от ГЕРБ.

Дебатите за държавния бюджет пък преминаха в размяна на реплики за отговорност.

„Държавата се управлява от служебното правителство, на прага сме на криза. Възниква въпросът кой носи отговорност”, попита Кирил Ананиев.

„Тези 1,8 млрд. са разписани като меню в ресторант. Поръчва го този, който ще управлява джипката”, заяви Петър Чобанов от ДПС.

Каква е целта на актуализацията на държавните пари

„Въпросът кой ще носи отговорност за тези 2 месеца мога да ви пратя към последните 11 г. 6 години беше виновен Станишев, 1 година Орешарски, после ковидът”, каза Арман Бабикян.

В спора се включи и министърът на финансите:

„Правителството прави проектозакон, но парламентът го одобрява, политическата отговорност е на този парламент, затова ви се плащат заплати”, заяви министърът на финансите Асен Василев.

Всички партии дадоха заявки, че ще искат сериозни промени преди второ четене на актуализацията.