Папката получи БСП

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. На „Дондуков” 2  папката получи третата по численост парламентарна група – „БСП за България”.

СНИМИ ВИЖТЕ ТУК

Преди да даде и последния шанс за редовен кабинет, президентът обяви - защо е избрал за него БСП.

„Избрах да връча мандата на БСП, защото партията изповядва ценностите - свобода, солидарност и справедливост. БСП съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на кабинет, но най-важната причина са хилядите почтени социалисти, които познавам”, каза Радев.

„Разбираме отговорността, която поемаме в момента. Знаем, че България е изправена пред изпитания и ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет с мнозинство в парламента, което да предприеме мерките за реформа и промяна на досегашния модел на управление, заяви Корнелия Нинова.

 

 

Държавният глава даде и съвет - какво правителство да се търси.  

„Да се заложи на познати личности. България има нужда от лидерство. Размиването на политическата отговорност зад експертен кабинет няма как да разреши проблемите”, поясни Радев.
 

 

Опитът започва с покани за преговори от страна на БСП, стана ясно след разговора с президента. Такива ще получат „Демократична България”, „Изправи се БГ! Ние идваме!” и „Има такъв народ".
 


На масата на тези разговори щяло да има няколко отворени въпроса - дали кабинетът да е с точен срок и дали в него да влязат служебните министри. Идея, която от БСП вече предложиха от преди седмици.

„Ние сме пред два избора - единият е да съставим редовен кабинет и мнозинство в парламента, което да вземе най-важните решения или отиваме на избори”, каза още Нинова.

 

 

От левицата обвързаха преговорите за нов кабинет с актуализацията на бюджета. Защото, според тях - мнозинство в подкрепа на бюджета щяло да е добра основа и за бъдещо общо управление.

Броени часове до връчването на третия мандат

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК