Той е паметник на културата

Каква ще е съдбата на остров Свети Кирик? Той е паметник на културата. Смята се, че там е било сърцето на Аполония и една от първите базилики у нас. Появиха се идеи за прехвърляне на собствеността му към Община Созопол.

От Министерството на културата обаче обясняват, че това може да стане само след представяне на подробен план за консервация и реставрация на обекта, за да бъде запазен и развит като паметник на културата.  

Наричат го сърцето на Аполония. Направените разкрития дават основания на учените да смятат, че това място е изпълнявало ролята на Акропол на древния гръцки град-държава Аполония Понтика, а през ранното средновековие тук е издигната и една от първите базилики у нас. Днес остров Св. Кирик край Созопол е паметник на културата.

 

 

През годините плановете за съдбата на острова са различни – от туристически център до столица на изкуствата. Всички те обаче остават само „на трупчета”. Затова днес мястото е разграбено, срутено и изоставено.

През последните години островът е оставен да пустее – а сгради като тази – на Рибарското училище – тънат в руини.

Новата власт се зае да върне стария облик на Св. Кирик – като прехвърли собствеността от държавата на общината в Созопол. А реставрацията щяла да се прави с евросредства.

Плановете на местната власт са да превърнат Св. Кирик в световен център на културно-историческото наследство. От общината гарантират, че островът няма да се превърне в зона с хотели, увеселителни заведения и казина.

Повече гледайте във видеото.