Прехвърчаха нови искри между политическите сили

На прага на разговорите за редовен кабинет - нови искри между политическите сили. Слави Трифонов отхвърли протегнатата ръка на левицата и обяви, че ще отидат на разговори, но няма да подкрепят правителство.

В първата си поява извън Facebook и партийната телевизия - лидерът на най-голямата политическа сила обяви, че се върви към избори, а следващият парламент трябва да състави кабинет на всяка цена.

Слави Трифонов: Никой не стои зад ИТН, освен нейните избиратели и аз

Трифонов намекна, че редовен кабинет с третия мандат няма да има - поне ако зависи от „Има такъв народ”.

„Причината да не подкрепим БСП е, че първо ние имаме много големи различия”, обясни той. Добави, че част от причината да няма правителство с първия мандат се крие в т.нар. „партии на статуквото”. „Невъзможно е с ГЕРБ и не бива, с ДПС не бива”, категоричен е лидерът на „Има такъв народ“

Затова Трифонов определи за естествени партньори на ИТН партиите на протеста. „Ние направихме разговори с тях - и с Христо Иванов, и с Мая Манолова. Попитах ги от какво имат нужда и те бяха ясни, че няма да подкрепят правителство на ИТН. Ясни”, добави Трифонов.

Явор Божанков: Трифонов с две изречения ни прати на нови избори

Мотивът за отказ от подкрепа бил съмнение в задкулисие. Затова лично задал въпрос на Христо Иванов. „Казах - добре, къде съзираш тази дълга ръка на ДПС? Това е, това е, когато нещо не е вярно, просто не е вярно“, смята лидерът на ИТН.

По думите на Трифонов имало планове Кирил Петков и Асен Василев да бъдат част от правителство на „Има такъв народ“. Но уточни, че Петков сам отишъл при него и поставил ултиматум, който блокирал преговорите.

„И той каза, че Асен Василев трябва да бъде министър на финансите. И аз казах, че в случая, тъй като е много важна длъжност, ние ще определим министъра на финансите“, посочи той.

Бабикян: Оттук нататък обсъжданията за правителство са безпредметни

По-малко от 24 часа след интервюто на Слави Трифонов последваха първи политически реакции. Според БСП с думите си той блокирал шансовете за редовен кабинет още наесен. „С две изречения Трифонов ни прати директно на нови избори”, обясни Явор Божанков от столетницата.

Божанков попита знаел ли е президентът за кореспонденцията между лидера на „Има такъв народ“ и двама от министрите в служебния кабинет. „Нека да излязат и да кажат за какво са говорили или ако Трифонов лъже, да кажат, че лъже“, обясни той.

Радев: Политиката е отговорност, крайно време е партиите да осъзнаят своята

От „Изправи се БГ! Ние идваме!” също се засегнаха от думите на Трифонов. „Оттук нататък всички обсъждания са безпредметни. Можем да обсъждаме единствено актуализацията на бюджета. Продължаваме да участваме в детска игра, в която някога някой ще помъдрее, може би”, категоричен е депутатът от партията Арман Бабикян.

На този фон премиерът Стефан Янев определи момента като ключов за  политическата ситуация у нас. „И ако не успеят и се стигне до извънредни избори, предполагам, че потърпевши ще бъдат именно партиите, които в момента с разнопосочно говорене разочароват своите избиратели”, каза министър-председателят.

Борисов: С всеки изминал ден става ясно, че няма да направят правителство

Бившият премиер Бойко Борисов видя разиграване на предварителен сценарий в полза на Румен Радев. „Тези ще държат всичко, за да може Румен Радев да управлява - без контрол. И това, че не се разбирали - е пълна лъжа и измислица! Правят го организирано, за да му актуализират бюджета, за да доизхарчат останалите пари”, е мнението на лидера на ГЕРБ.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК