Опашките от коли се образуват от седмици

Между 6 и 10 часа отнема чакането на влизане в България от Турция. Колоните от автомобили се трупат от седмици, а причината е потокът от гастарбайтери, които се прибират към Западна Европа.

Вече повече от месец площадката на "Капитан Андреево" на вход в България се е превърнал в море от леки автомобили, а чакането там отнема между 4 и 10 часа в различните дни и часове от денонощието. Най-много автомобили преминават, разбира се, през почивните дни, а причината за всичко това са гастарбайтерите, които се прибират от Турция към Западна Европа след отпуската си.

Семейството на Садък е сред малкото пътуващи с български автомобил през турската граница. Въпреки предупрежденията за дълго чакане, не са имали друг избор. В колата има и малко дете, което прави пътуването още по-трудно. Семейството се оказва сред късметлиите, които чакат едва по два- три часа. Останалите близо 20 000 човека дневно обаче обикновето изкарват на границата поне по 4-5.

 

„Това се случва, защото през август и по-точно в края му, голяма част от гастарбайтерите, които са се прибрали в Турция, се прибират към Западна Европа”, обясни началникът на ГКПП „Капитан Андреево” Емил Гочев. 

 

 

Средно през „Капитан Андреево” на денонощие преминават между 5 000 и 5 500 леки автомобила. „Тази година определено пътуващите са повече. През миналата - заради пандемията, потокът беше доста по-слаб”, обясни Гочев. 

Заради европейското гражданство на турските гастарбайтери няма как те да бъдат обслужвани на отделни трасета и да се осигури коридор за български автомобили, каквото е желанието на минаващите през пункта. Властите обясняват, че самата обработка на автомобилите отнема не
повече от 2-3 минути заедно със здравния контрол. Няма обаче как проверките да са олекотени, тъй като ежедневно се откриват нелегални пътници. Очаква се трафикът да се нормализира към средата на септември.

 

 

Заради потокът от автомобили задръстване има и на изходите към Сърбия. Снощи голяма тапа се образува в Русе заради румънските туристи, които се прибират след почивка. Тази сутрин трафикът там се нормализира.

Репортер: Димитър Иванов