Приветливо време в края на август

Последните дни на август ще са с приветливо време над цялата страна. В понеделник, в топлата част на деня, температурите в страната ще се колебаят между 23 и 28 градуса. Ще се усеща прохладен вятър в северната половина на страната. Следобед по-значителна облачност с валежи и гръмотевици ще има само в Родопите и на изолирани места в Югоизтока.

Във вторник ще е слънчево, а температурите ще се повишат с градус-два. Поредно смущение очакваме в сряда, когато над страната ще премине нов студен атмосферен фронт. По-хладният въздух ще дестабилизира атмосферата и ще създаде условия за краткотрайни валежи. В районите с по-високи дневни температури ще се образуват и гръмотевични бури с риск от резки пориви на вятъра и градушки.

През втората половина на седмицата температурите ще се понижат с 2-3 градуса и ще ни напомнят, че навлизаме в периода на късното лято. Около самия край на седмицата и Денят на Съединението метеорологичните модели допускат оформянето на зона с ниско атмосферно налягане в Средиземноморието с център, който ще премине над Западните Балкани и Гърция. При този сценарий в Южна България ще паднат валежи, на места в по-значителни количества.

След това, от 8 до към 13-14 септември времето ще е спокойно, сравнително сухо и с повишаващи се дневни температури. В някои райони на страната термометрите ще показват стойности от летния диапазон, над 30 градуса.