Наскоро БФС отряза Димитър Бербатов за извънреден конгрес на 21 септември

Президентът на Българския футболен съюз - Борислав Михайлов, беше на разпит в прокуратурата. Поводът е жалба от Димитър Бербатов заради отменения Конгрес на футболния съюз, на който да бъде избрано ново ръководство.

Пред държавното обвинение от екипа на Бербатов заявиха, че е оказван натиск на футболни клубове да се откажат от искането си за извънредно събрание. 

В края на април тази година Димитър Бербатов обяви, че влиза в битката за "президент на Българския футболен съюз". И започна обиколки из страната в търсене на подкрепа.

„До нас достигнаха сигнали от клубовете за начина, по който от зоналните съвети са били притискани и принуждавани да оттеглят декларациите, които бяха подали за искане за свикване на конгрес”, каза Петър Величков, член на екипа на Бербатов.

 

По думите на Величков шефовете на зоналните съвети дори не разбрали, че вършат престъпление, като превишават служебните си задължения. Оправдавали се, че изпълняват нареждания от ръководството на Съюза, начело на който е Борислав Михайлов.

„Ако той не свика конгрес, когато трябва, никой не може нищо да направи. Единственото нещо, което уставът позволява е това, което ние в момента правим -  да се опитаме да организираме повече от една трета от клубовете да поискат конгрес”, каза Величков.

Заради обвиненията за натиск, Борислав Михайлов беше извикан да даде обяснения. След малко повече от час престой в Софийската районна прокуратура отхвърли твърденията на екипа на Бербатов.

„Аз съм 16 години президент. Няма никаква война, няма размяна на удари”, твърди Михайлов.

Натиск, по думите на Михайлов, имало към него, защото Агенцията по вписванията 4 месеца забавила регистрирането му начело на съюза след последния редовен конгрес.

Преди дни съдът окончателно реши, че Борислав Михайлов е законният президент на БФС. В мотивите на магистратите е записано, че той може да подава и оттегля оставка колкото пъти иска, а окончателното решение се взема от конгрес.