Янев и образователният министър посетиха Центъра по молекулна медицина

"Дали сме в пика или той предстои, тепърва ще видим. Мисля, че обществото е добре информирано относно плана на здравното министерство, както и по отношение на мерките, които се взимат. По отношение на здравната система - взети са мерки и е направен план. Където е необходимо, ще бъдат разкрити нови клиники", заяви премиерът Стефан Янев.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Той посочи, че ваксинационната кампания е отбелязала добри резултати. Има ръст на ваксинираните граждани в рискова възраст. Той опроверга и спекулациите, че кабинетът търси решение за задължителна ваксинация.

"Всеки един има право да управлява личния си живот и личното си здраве. В това отношение не правим никакви решения. Появиха се идеи за ваучери и стимули. Пак повтарям, това е въпрос на лично решение. С каквито и да е кампании, ако човек не иска да се ваксинира, той няма да го направи. Третият аргумент, който искам да изтъкна, относно вълната и мерките, е, че ние като правителство се стараем мерките да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса. Той трябва да работи, животът трябва да тече достатъчно нормално. Разбира се, ние сме достатъчно отговорни, всеки един от нас, в случай на необходимост ще вземем индивидуални мерки. Не може да разчитаме, че със стихийни действия и даване на празни обещания ще постигнем нещо", посочи Стефан Янев.

Той посети Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия в Медицинския университет – София, заедно с образователния министър Николай Денков.

"Навсякъде, където е възможно, учебната година ще започне присъствено. Гарантирам го за първокласниците, ако е възможно, ще го направим и за другите ученици. Това, което сме написали в насоките, е, че първо в онлайн обучение ще излизат високите класове - 10, 11 и 12 клас, ако се налага - и 8, и 9 клас", обясни той.

Предвидено е при тежка ситуация да се осигурява 50% присъствие на учениците. Как ще се случва това, зависи от конкретното училище. Единият вариатн е да се премине на две смени, а другият - ротация на паралелките. Това ще бъде съгласувано с МОН.

Премиерът определи проекта на медиците като нещо изключително иновативно и модерно. Той е финансиран с европейски средства.

"В сградата се върши сериозна дейност с широко поле за приложение в съвременната медицина. Поздравления на целия екип на акад. Трайков. На базата на това, което са направили, и на вложените средства, всичко това се развива в добра преспектива. От гледна точка на изпълнителната власт мога да потвърдя, че ще има още финансирания за сферата на образованието в медицината", посочи Янев.

Поне 3 милиона лева са необходими за генериране на първите 1000 генома, с които България ще участва в проекта “Геномът на Европа” във връзка с инициативата “1+ милиона европейски генома“ (1+MГ). Парите ще бъдат осигурени от държавата в рамките на Национална пътна карта за научна инфраструктура 2017-2023 г. До края на тази година ще бъдат отпуснати 1 млн. лв., останалите 2 млн. лв. ще бъдат заложени в бюджета за 2022 г.

България е част от инициативата “1+МГ”, чиято задача е да се съберат един милион генома в рамките на Европейския съюз до края на 2022 г. Участват 22 държави от ЕС, Обединеното кралство и Норвегия. Всяка от тях ще генерира чрез секвениране уникална национална референтна колекция от геномни данни. Тя ще бъде от полза за персонализираните стратегии за здравеопазване и превенция в съответната страна. В рамките на инициативата „1+MГ“ националните колекции ще образуват “Геномът на Европа” - референтна база данни за изследвания и иновации в здравеопазването. Тя ще помогне за превенцията и лечението на много социалнозначими заболявания като рак, диабет, болести на сърдечно-съдовата система.

С парите, които МУ-София ще получи от държавата, България ще създаде своя база от геномни данни, с която ще се включи в “1+МГ”. Центърът по молекулна медицина вече има достатъчно подготвени специалисти и е оборудван с необходимата високотехнологична апаратура. В МУ-София премиерът Янев и министър Денков видяха две лаборатории, които разполагат с няколко модерни платформи за секвениране, включително с най-високопроизводителен секвенатор от ново поколение, единствен в България.

„Имаме експертна и технологична готовност за мащабни проучвания при различни заболявания - редки, социално значими, както и за популационни изследвания и генериране на геномни данни“, обясни акад. Лъчезар Трайков, ректор на МУ-София.

С помощта на тази апаратура по проект, финансиран от фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) на Министерството на образованието и науката, ще бъдат изследвани и анализирани също геномите на гостоприемника и на вируса при българи, преболедували COVID-19. Целта е да се открият генетичните причини, свързани с по-тежкото протичане на заболяването. Оборудването вече се използва и за най-съвременна диагностика на редки генетични заболявания.

Освен сектора по геномика, акад. Трайков показа на премиера Янев и министър Денков също Лабораторията по микрочипов анализ, в която се извършват изследвания за пренатална и постнатална диагностика на наследствени болести, както и за изясняване на генетичната причина при редица редки генетични синдроми. В Лабораторията за сигнална трансдукция на гостите бяха представени високоспециализирани изследвания, чрез които на клетъчно и биохимично ниво се изясняват промените в човешкия организъм, водещи до различни заболявания. Те помагат също за намиране на иновативни лекарствени средства и методи за лечение и за бърза диагностика, включително и за COVID-19.

ЕКСКЛУЗИВНО: Премиерът Стефан Янев в студиото на „Здравей, България”. Какви ще са новите мерки срещу коронавируса и какъв ще е контролът по спазването им? За мигрантите, предстоящите избори и парите в държавата – какво ще завещае служебната власт на следващия редовен кабинет?