С това беше сложен край на най-дългата война, водена от САЩ

Най-дългата война в историята на САЩ приключи. След почти 20 години военно присъствие в Афганистан, последният американски самолет напусна Кабул.

Веднага след това талибаните се събраха на пистата и обявиха, че победата им принадлежи.

Талибаните отпразнуваха американското изтегляне със стрелба във въздуха. След почти 20 години, войната в Афганистан официално приключи.

Още преди зазоряване талибанските бойци огледаха хангарите във военната част на летището и оставената от бойна техника. Новите управници на Афганистан обаче няма да могат да разчитат на десетките самолети и хеликоптери, тъй като преди американците са се погрижили да ги направят негодни за употреба. САЩ са унищожили и системата си за противоракетна отбрана в Кабул.

Пред елитни бойци на талибаните, говорителят на радикалното движение обвини Съединените щати в  безразсъдна агресия от самото начало. Но са готови за промяна.

"Ислямското емирство Афганистан, от името на своя народ, иска да има добри дипломатически отношения с целия свят, включително със Съединените щати", заяви Забихула Муджахид, говорител на талибаните

Той призова талибанските бойци да се отнасят добре с хората, тъй като те имат право на мир.

 

 

„Това беше мисия, която раздаде справедливост на Осама бин Ладен и на много привърженици на „Ал Кайда”. Не беше евтина мисия. Цената й е 2461 живота на военни и цивилни и повече от 20 000 ранени”, заяви генерал Кенет Маккензи, началник на Централното командване на армията на САЩ.

МВнР: И последният българин, потърсил помощ в Кабул, вече е евакуиран

През последните 18 дни, американската армия приключи най-голямата евакуация извън бойни условия в историята си.

„Повече от 123 000 души бяха изведени от Афганистан. Сред тях бяха 6 000 американски граждани”, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Въпреки мащаба на операцията и огромните усилия, най-висшият американски военен в Близкия изток призна, че САЩ не са успели да изведат от страната всички, които са поискали.

„Мисля, че дори ако бяхме останали още 10 дни, пак нямаше да можем да евакуираме всички, които искат и пак щеше да има хора, които са разочаровани. Ситуацията е тежка”, заяви генерал Кенет Маккензи.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция за създаване на безопасен коридор за хора, които все още искат да напуснат Афганистан през летището в Кабул. ООН предупреди талибаните, че светът наблюдава внимателно.

„На всекиго трябва да бъде позволено безопасно да напусне Афганистан по въздух или суша, независимо по каква причина”, коментира Линда Томас-Грийнфилд, посланик на САЩ в ООН.

Очаква се днес президентът на САЩ Джо Байдън да направи обръщение към нацията по повод края на войната в Афганистан.