Отделенията в „червените зони“ на заразата са на ръба

COVID отделенията в „червените зони“ на заразата са на ръба. За това алармират лекари. В Бургас вече работи детско COVID отделение. 222 са новите случаи на коронавирус за изминалото денонощие в областта. 

„Състоянието на петте деца, които се лекуват в единствения за областта детски COVID сектор е стабилно. Те се лекуват по определените алгоритми. Детският сектор е съставен от четири легла, а капацитетът е запълнен”, каза д-р Светослав Тодоров от УМБАЛ - Бургас.

Той уточни, че не се откриват съществени разлики в начина на протичане на болестта между децата и възрастните. „Характерното за COVID инфекцията са дихателните проблеми и развиващите се пневмонии. Разликите настъпват в това, че възрастните са с придружаващи заболявания и съответно коронавирусът протича по-тежко”, добави д-р Тодоров.

При всяко дете всичко е индивидуално, каза още той, като добави, че при тях заразата протича по различен начин.

Д-р Тодоров посочи, че към момента леглата за лечение на пациенти в неусложнено състояние са 50, а разкритите в реанимация - 12.

„По последната заповед имаме необходимостта да разкрием 100 легла за терапевтично лечение на болните в неусложнено състояние. Това е предизвикателство за нас. Ние чакаме отговор кое отделение да се трансформира и кои специалисти да бъдат командировани там”, добави той.

Медикът обясни, че към този момент всички хоспитализирани са от областта, а не са туристи. „През триажния център за денонощието са преминали 40 души с активна COVID инфекция. 10 от тях са хоспитализирани. Останалите са насочени за домашно лечение или изпратени в други болници”, уточни д-р Тодоров.

Още гледайте във видеото.