Двете партии отговориха на обвиненията, отправени от ИТН

Скандал около процедурата за актуализация на бюджета в пленарната зала. БСП внесе предложение за съкращаване на сроковете за приемане на актуализацията. Партиите на протеста застанаха против.

Изненадващо, от ГЕРБ защитиха БСП. Това доведе до много упреци в зала и взаимни обвинения за кого е изгодно да има удължаване и за кого съкращаване на сроковете. Чуха се и обвинения, че ГЕРБ и БСП работят заедно.

„Този парламент е пълен с лицемери. Днес е денят за лицемерие на БСП”, заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов.

„Това, което предлагат от БСП, под формата на загриженост бързо да се приеме бюджетът - става дума бързо да се съкрати Народното събрание с от пет до седем дни. Причината не е бюджетът. Причината е че ако този парламент не бъде съкратен, той ще приеме изваждането на Бюрото за защита от контрола на главния прокурор. НС може да приеме закриването на спецсъда и прокуратурата. Ще приеме нов закон за НСО и Службата ще варди само президента, премиера и председателя на НСО. Затова от БСП драпат, заедно с ГЕРБ, подозирам и с ДПС, това да не се случи. Казвам подозирам”, каза още той.

По думите му в момента ГЕРБ и БСП са „в комплект”, както са били в предишните парламенти, „правейки се на опозиция”. „Г-жа Нинова дълго и напоително обясняваше, и на мен включително, че са партия на протеста и не на статуквото и е хубаво да ги приемаме като такива. Днес лицемерието ви е очевадно и вие отново се гушнахте с ГЕРБ”, посочи Йорданов.

„Уважаеми сънародници, ако това предложение на БСП мине, те трябва да изпратят букет с цветя и шоколадови бонбони на Иван Гешев”, завърши изказването си председателят на ПГ на „Има такъв народ”.

След изказването на Йорданов, коментар дойде от депутата от ГЕРБ Тома Биков.: „Уважаеми, г-н Йорданов, ние с колегите от БСП от десетина години сме в доста сериозен конфликт. С г-жа Нинова сме опоненти, даже понякога сме прекалявали в изказванията си. Ще ви кажа нещо в нейна защита, колко и да ви звучи лошо. Г-жа Нинова не е ходила нито на кино с г-н Борисов, нито му е била министър, нито му е била омбудсман”, заяви Биков.

Той допълни: „Към нея можем да имаме всякакво отношение, но тя на килимчето не е била. За разлика от всички останали в тази зала. Лидерите на всички останали”, каза той.

Спорът продължи с изказване на Тошко Йорданов, който заяви: „Аз не разбрах нас къде ни сложихте, защото ние не сме били в този парламент, че да ходим на някакво килимче. А иначе, невероятно прекрасна гледка е как ГЕРБ защитава БСП. А в предишните парламенти ГЕРБ и БСП гласуваха заедно за Иван Гешев, за бюджет, в който да се оплюе решението на българския народ за един лев субсидия. Така че днес наистина е един хубав ден за българската демокрация. За да лъснат връзките между двете партии на статуквото”.

Лично обяснение по казуса направи и лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Общо взето всички си поиграхте на мой гръб. И с моето име. Мисля, че ми се полага нещо да кажа по този въпрос. Ако нямате аргументи и се занимавате с моето име, добре. Има една стойностна мисъл на стойностна жена - „Големите умове се занимават с идеи. Средните със събития. А малките с хората”. Добре се позанимавахте с мен. Изляхте си емоциите. Надявам се на малко разум оттук нататък”, призова Нинова.

Нинова сподели, че е търпяла много повече от това, което днес ѝ причиняват. „Уверявам ви, че Борисов е по-сериозен опонент. И ние с него пет години бая се бихме. Така че с нищо не можете да ме уязвите повече от това, което съм преживяла с този човек. Може днес да внушавате лъжата с ГЕРБ и БСП, но наистина никога в политическата и житейската си кариера не съм стъпвала в офис или кабинет на Борисов, както в кабинет на Трифонов и на Христо Иванов - никога. Защото разбирам политиката по друг начин”, категорична беше тя.