Те ще имат крайната дума за бъдещето на спецправосъдието

Ударна работа на депутатите за закриване на спецправосъдието. Ресорната парламентарна комисия реши общественото обсъждане и гласуването на първо четене да минат в едно заседание.

Янаки Стоилов предлага закриване на специализираното правосъдие

След 3 часа и половина дебат депутатите решиха, че гласуване днес няма да има. А причината е, че първо трябва да публикуват доклада от днешното обществено обсъждане. Така, на първо четене съдбата на спецправосъдието ще стане ясна в петък, когато е насрочено извънредно заседание на парламентарната правна комисия.

С мотив, че не е спецправосъдие, а извънредно такова, от "Демократична България" внесоха законопроект за закриването на спецсъда и прокуратурата още в първите часове живoт на този парламент.

„За 10 години специализираните правосъдни органи, правораздавателни органи, се превърнаха в символ на политическо вмешателство в правосъдието. Въпросът в тяхното преструктуриране е въпрос на повишаване доверието изобщо в българското правосъдие”, смята Атанас Славов.

От спецсъда и спецпрокуратурата отново попитаха какво ще стане с вече започналите дела. И ако се приеме магистратите да пътуват до София, за да завършат процесите, кой ще е виновен в случай, че се загубят важни доказателства.

Прокуратурата: Закриването на спецмагистратурите ще има негативен ефект

„Ще заложите такава бомба, която ще избухне не само в ръцете на вносителите, тъй като законопроектът е свързан с тях, но в ръцете на цялото българско общество” смята Георги Ушев - ръководител на апелативния спецсъд.

„Това са тежки престъпления, които изискват много задълбочено разследване, привличане на голям брой обвиняеми, включването на не едно, а няколко обвинения, доказване”, добави Даниела Ангелова - ръководител на апелативната спецпрокуратура.

А от Висшия адвокатски съвет освен, че се обявиха категорично "за" закриването на спецправосъдието, стигнаха и по-далеч.

„Още през 2011 година казах, че това е съд, който властта създава за дела, които иска да спечели на всяка цена”, каза Ина Лулчева.

Министерството на правосъдието се обяви за спецотдели в окръжните съдилища.

„Специализираната прокуратура и специализираният съд загубиха общественото доверие и трябва да се намери нова форма, в която това правосъдие да се осъществява”, смята зам.-министър Ивайло Демерджиев.

Крайната дума за бъдещето на спецправосъдието ще имат депутатите.