Недоволството им е породено от липсата на финансово подпомагане за сектора им

Лозари от Поморийско блокираха пътя Поморие-Каменар тази сутрин.Недоволството е заради липсата на пари за отглеждането на винени сортове грозде. Твърдят, че от години работят на загуба и затова са готови да изкоренят стотици декари лозя.

Опустошителна градушка в Пловдивско, земеделци искат обезщетения (ВИДЕО)

Лозарите излязоха на пътя за 30 минути. Оплакват се и от ниските изкупни цени на винените сортове. "Общите брутни разходи на декар лозе достигнаха 900 лева. При тези изкупни цени - от порядъка на 50-60 ст., а има и по-ниски, ние не можем да формираме никакви доходи", заяви Младен Върбанов. 

"При нас проблемът е, че има нелоялна конкуренция. Вкарва се грозде от Румъния, от Македония", твърди Селим Исса. 

Всичко това водело до постоянно намаляване на лозовите масиви у нас. "Над 2 млн. декара винени лозя през 90-та година и към момента останаха едва 250 хил. декара със стопанско предназначение", посочва Върбанов. 

 

Затова настояват за спешни мерки  и финансовото подпомагане от  страна на държавата. Готови са на крайни мерки. 

"Държавата е абдикирала от този сектор. Ако държавата не иска да помага по някакъв начин, да намери някакви средства- 2-3 хиляди лева на декар, да ги изкореним и за се приключи тази агония. Аз лично ще изкореня 100 декара лозя и ще оставя 30-40, които да ги гледам така, за кеф", категоричен е Росен Грозев

Повече гледайте във видеата.