Голяма демонстрация ще има на 7 септември в София

Представители на ресторантьорския бизнес започват протести от днес заради затягането на мерките. Това съобщи пред БНР председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Въвеждат нови мерки срещу COVID-19 (ВИДЕО)

Представители на бизнеса блокираха центъра на Велико Търново, а утре това ще се случи в Пловдив. Голям протест ще има на 7 септември в София.

В стара столица демонстрацията започна от площад "Майка България", след това се предвижи по бул. "Никола Габровски". Шествието блокира и главния път София - Варна, който минава през града.

"Искаме да имаме правото на труд. Искаме нашите хора да живеят спокойно, да се трудят спокойно, да могат да хранят семействата си и да се чувстват сигурни и спокойни на работното си място ", обясни организаторът на протеста Димитър Николов.

Протестиращи земеделци блокираха пътя София-Варна (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ще стигнем до края. Ще стигне до там, докъдето е нужно, за да запазят хората работните си места, а ние – нашия бизнес. Днес започваме в старата столица и ще стигнем в цялата страна, докато тази лудост не свърши. Единственото, което искаме, е да работим спокойно”, каза Ричард Алибегов пред NOVA.

„Това, което ние ще направим, целият туристически бранш, заедно с всички засегнати браншови организации по тази заповед, започваме да блокираме цялата страна. Днеска почваме от Велико Търново, утре Пловдив, в София ще направим огромен протест на 7-и, и оттам насетне всеки ден ще блокираме цялата страна. Абсолютна лъжа е, че има каквито и да е било социално-икономически мерки и за бизнеса, и за хората“, каза още Алибегов. 

От бранша изпратиха и позиция до медиите, в която  остро изразяват недоволството си от нововъведените мерки. Ето и пълния й текст: 

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) остро възразяват срещу обявените от здравните власти мерки за справяне с COVID-19. Това се посочва в позиция на бранша, изпратена до медиите. 

Самият временен здравен министър Стойчо Кацаров призна провала на ваксинационната кампания. Именно заради този провал за пореден път бяха посечени избирателно сектори от българската икономика. Изразяваме своята подкрепа към всички колеги, които ще търпят рестрикции и заявяваме, че ще търсим правата си с всички позволени от закона средства.

Ние вече стартирахме защитата на своите права и ще продължим да го правим с още по-голяма енергия. Започваме блокади по градове, на които са добре дошли всички, почувствали се засегнати от поредното безумие, което имитира мерки, но реално съсипва бизнеси!

Първата стъпка е днес (2 септември) във Велико Търново, където от 15 часа на паметник "Майка България" стартира протест, подкрепен от всички национални организации. Утре (3 септември) на протест излиза Пловдив! Сборният пункт е в 15 часа на площад "Съединение".