Привърженик на ИДИЛ е ранил шестима души с нож

Терористична атака в супермаркет в Окланд. Привърженик на ИДИЛ е ранил шестима души с нож в най-големия град в Нова Зеландия. Полицията е застреляла извършителя.

Трима от клиентите на магазина са в критично състояние. Друг е тежко ранен.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Нападателят, чието име властите отказват да съобщят, е влязъл в магазина, взел от една от витрините голям нож и се нахвърлил върху намиращите се наблизо хора.

„Той наръга жената, когато тя излезе, а аз влизах. Избягах на другия край, но имаше възрастен господин, европеец, който лежеше на земята. И той беше наръган”, разказват очевидци.

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн определи нападателя като "вълк-единак". Той е добре познат на полицията и е бил поставен под наблюдение. Това е позволило силите на реда да го елиминира само 60 секунди, след като е започнал атаката в супермаркета.

 

 

"Терористът е гражданин на Шри Ланка. Пристигнал е в Нова Зеландия през октомври 2011-та. Полицията е започнала да го наблюдава през 2016-та. Точните причини, поради които е обект на интерес са блокирани от съдебно решение. Аз смятам, че в случаи като този, от обществен интерес е да бъде разкрита цялата информация. Ще потърся юридически съвет как може да стане това”, каза тя.

Новозеландските власти са убедени, че нападателят е действал сам.