Председателят на парламента коментира отправената към нея заплаха за убийство

Председателят на парламента Ива Митева определи като странно, че точно днес, когато е имало силни спорове по закона за НСО, е получен сигнал за заплаха за убийство. По-рано днес стана ясно, че има сигнал за заплаха за убийство й.

Заплашиха с убийство председателя на НС

"Ако кажа, че не се притесних в първия момент, ще излъжа, но странното, е, че се е случило точно днес, когато имаше силни спорове по Закона за НСО. Не ме е страх, по-скоро може би ме е страх за близките ми, за детето ми", коментира тя пред журналисти в Народното събрание.

"Ние може да казваме, че сигналът е несериозен, но не се знае какво стои зад него и утре може пък да стане сериозен. Но това значи, че ние, депутатите, не можем да работим оттук нататък, всеки сигнал ще спъва работата ни и ще пресича всеки процес на промяна", каза тя. Според нея такива са сигналите, които са били представени при изслушванията в комисията, и хората в държавата са охранявани именно въз основа на такива сигнали.

Може да не е сериозен сигналът, защото той е буквално едно изречение - "Утре ще убия Ива Митева", обясни тя. Такива сигнали бяха представени и на комисията и въз основа на тях е сложена охрана на много лица в държавата, затова искаме тази промяна и не приемам упреците, че съм популист и дребнава. Просто искаме да преразгледаме лицата, основанията, мотивите, решенията да бъдат мотивирани и да се налага охрана, когато е наложително и трябва да се направи, защото това е огромен разход за държавата, обясни тя.

Мисля, че сега съм с достатъчно засилена охрана, посочи Митева в отговор на въпрос. Надявам се службите да проверят сигнала и да могат да кажат наистина ли има заплаха или не, но доста сериозно ми го казаха, коментира тя. Митева разказа, че началникът на НСО я е информирал, че сигналът е в прокуратурата и се проверява.