Екип на NOVA провери

Очаквано - интензивен трафик към Гърция на прага на трите почивни дни. Трафикът на „Кулата” се засили още в ранните часове на деня. Към момента има образувана опашка от коли. Очаква се преминаването през границата да им отнеме около час.

Тръгващите в посока Гърция, които не са ваксинирани, трябва да носят със себе си отрицателен тест за коронавирус. Тези, които са ваксинирани трябва да носят сертификати, но въпреки това е възможно гръцките власти да правят и тестове на място.

Паркингите на АМ „Струма” в района на Сандански са затворени от няколко седмици. Те са оградени с ленти и знаци и никой няма право да влиза вътре. Най-много страдат шофьорите на тежкотоварните камиони, които няма къде да спират нито за почивки, нито за спешни ремонти, каквито често се налагат.

 

 

Затворен, паркингът не може да се използва и при форсмажорни обстоятелства. А това налага паркиране буквално на магистралата, което създава реални предпоставки за инциденти.

Паркингът за тежкотоварни камиони остана празен и в петък вечерта, когато имаше забрана за движение на тировете. А назад в аварийната лента паркирани останаха десетки шофьори.

От Агенция Пътна инфраструктура обясниха, че поддържането и охраната на площадките за отдих временно е преустановено от дружеството, с което Агенция има договор за стопанисване. Защо то е спряло да работи от АПИ не посочват, но уверяват, че се търсят варианти за разрешаване на ситуацията.

Съветът от АПИ към шофьорите е да спират за почивки на крайпътни търговски обекти и бензиностанции. Кога паркингите ще заработят отново не е ясно.

Повече по темата гледайте във видеото.