Провал на третия мандат: Защо БСП не успя да състави правителство?

БСП реши да върне мандата веднага след деня на Съединението. Защо левицата не успя да намери съюзници?

"В политиката няма разочарование, но гражданите могат да се чувстват неудовлетворени от неуспеха в създаването на правителство, което да се справя с кризите в страната", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Атанас Зафиров, зам.-председател на БСП по коалиционната политика.

За него партиите на протеста са се оказали партии на подмяната, защото е имало възможност за кабинет с ясен мандат и времеви прозорец, в който да се решат належащи проблеми, а те са отказали това да се случи.

Зафиров подчерта, че не може да се говори за предизборна кампания, когато има стремеж да се направи правителство, това е нормална конституционна и парламентарна практика.

"Когато има необходимост от съставяне на кабинет, за да се спасява България, трябва да се правят компромиси. Трябва да бъдем по-умерени в квалификациите, за да може да се постигне каквото и да е", заяви той по отношение на преговори с "Демократична България".

За новия политически проект със служебни министри социалистът смята, че изказаната позиция за подкрепа от страна на премиера Стефан Янев не е била на място, но не може да се говори за преднамереност.

Атанас Зафиров каза още, че не подозира зад такъв проект да стоят определени субекти, най-малкото за това, че такъв проект все още не е факт. А в новата политическа организация той не вижда заплаха за БСП, защото идеологията остава, докато новите проекти лесно си заминават.

Зам.-председател на БСП по коалиционната политика заяви, че избори 2 в 1 е удачен вариант на провеждане, като се вземат предвид всички обстоятелства, кризи, аспекти.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.