Проблеми, нерешени с години и дълги колони от превозни средства очакват пътуващите

Километрична опашка от тежкотоварни автомобили на границата ни с Румъния при „Дунав мост 2”. Шофьорите чакат с дни, за да преминат. Тази сутрин се образува и колона от леки автомобили в посока  северната ни съседка.

 

Трети ден Петьо Вадински чака, за да премине „Дунав мост 2”. На пътя преди моста е направил пауза за почивка и отново продължава. Превозва осветителни тела. „Аз лично съм за Германия, имам срок за доставка. Кога ще стигна - само Господ знае“, коментира той.

Като него са още стотици шофьори преди моста, които са в колоната. „Това не е нормално. Какъв европейски съюз е това. Румъния нали е в Европейския съюз? Защо са тези полицаи и митничари. Ние трябва да минаваме директно, както преминаваме при Чехия, Германия, Австрия. Това не е нормално тук”, казва Христо Христев.

Над 10 процента се е повишил трафикът на камиони за миналия месец спрямо същия период на миналата година. Проблемите със забавянето на границата идвали от проверките на камионите за нелегални мигранти.

„Всички камиони се проверяват на 100% от Гранична полиция, както от България, така и от Румъния. Те работят на едно място и КПП-то е на румънска територия. Хващани са нелегални мигранти. Намирани са по тайници, товарни автомобили”, заяви инж. Явор Грънчарски – експерт „Инспекция и поддръжка“ – „Дунав мост 2”.

Преди два месеца от българската и румънската страна се срещнаха на моста и обещаха, че ще направят работна група, която ще помогне за съкращаване на времето за преминаване на границата.