Нанесени са сериозни материални щети

Голям пожар горя в центъра на Благоевград рано тази сутрин. Димът обхвана емблематичната за града сграда "Купола", където се намират два нощни клуба. За щастие, пострадали хора няма. След часове битка с пламъците, огънят беше потушен.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Пожарът избухва около 6 часа тази сутрин. Пламъците тръгват от дискотека в ниската част на сградата. Клиенти в заведението вече не е имало, но вътре е бил част от персонала. Хората са изведени веднага. Много бързо от дискотеката пламъците се вдигат до покрива, обхващат огромна площ и се насочват към жилищната сграда в непосредствена близост. Съседи започват да звънят един на друг, за да се самоевакуират.

За да се пресекат пламъците, се наложи част от живеещите в блока да влизат в апартаментите си, за да осигуряват достъп за пожарникарите.

След няколко часа борба с огъня, стихията беше овладяна, преди пожарът да обхване жилищния блок.

„Пострадали хора няма, застрашени също няма. Към момента не са засегнати и жилища на граждани”, заяви Георги Пармаков - началник на РСПБЗН0-Благоевград.

Щетите обаче са огромни. С напълно опожарени покриви и наводнени са две дискотеки, няколко заведения, клон на банка, магазини и офиси.

От прокуратурата заявиха, че пожарът е тръгнал от една от дискотеките. „Пожарът е възникнал от електрическото табло на фирма. Предмет на разследването са конкретно причини за избухването на пожара. Най-вероятно се касае за късо съединение, но разследването ще докаже за какво става въпрос”, каза Борислав Ковачки.

По-късно стана ясно, че прокуратурата разследва и умишлен палеж, тъй като на една от камерите е забелязан мъж, който бяга секунди, след като пожарът е възникнал. Тепърва мъжът ще бъде издирен и установен и ще се изясни дали той бяга, защото преди това е хвърлил запалителна течност към работещото електрическо табло на заведението, или бяга, защото се е уплашил от огъня.

Минути преди пожара в заведението е възникнал конфликт между посетители и персонал. В следствие двама мъже са били изгонени. Ще се установява дали единият от тях не е заснетият мъж и дали той не е опитал да отмъсти на персонала, хвърляйки запалителна течност.

Точната стойност на нанесените щети тепърва ще се изчислява.