Специално за NOVA говори вицепремиерът и здравен министър Крис Фърн

За последните няколко седмици 90% от населението на Малта над 12 годишна възраст е изцяло ваксинирано с две дози на AstraZeneca, Pfizer, Moderna или с еднодозовата ваксина на Джонсън и Джонсън. Така че – 90% от всички над 12 годишна възраст, за които е препоръчителна ваксинацията, вече са ваксинирани.

„Ние сме „световен рекордьор“ по ваксинации. Особено сега някои страни се опитват да ни настигнат, но ние бяхме може би първата страна, която достигна 70, 80 и сега 90% напълно ваксинирани граждани”. Това заяви вицепремиерът и здравен министър на Малта Крис Фърн в специално интервю за NOVA.

„За последните няколко седмици сме имали нови случаи на коронавирус в страната, но много малко от тях, се нуждаят от хоспитализация и интензивни грижи.  В цяла Малта и нашият остров-сестра Гозо, във всички болници има само 2-ма пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи и те не са ваксинирани. Така че – ваксините работят. На този етап от процеса по ваксинация ние сме много щастливи, че нашият народ на практика е защитен от COVID-19”, казва Фърн.

„Няколко фактора ни доведоха дотук. Един от тях е нашият успех, заедно с останалите държави-членки на ЕС, в набавянето на ваксините на ранен етап. В Малта, както и в останалата част на ЕС, успяхме да се сдобием с ваксини през декември миналата година. И това стана, защото работихме заедно. Освен това ние имаме много ефективен подход в разпределянето на ваксините сред хората. Разкрихме центрове за ваксинация във всеки град, имахме дори и мобилни клиники, които можеха да ваксинират навсякъде, където има желаещи. Но мисля, че най-важният фактор е, че през годините, здравната система на Малта успя да спечели доверието на хората”, казва вицепремиерът на Малта.

Целия разговор гледайте във видеото