В неделя пламна емблематичната сграда „Купола” в центъра на града

Има задържан за огромния пожар в Благоевград. Равносметката показва, че щетите са за стотици хиляди левове. Изпепелени са заведения, магазини и банков клон. А прокуратурата разследва умишлен палеж.

Задържаният е 43-годишен мъж, посетител на пиано бар в града. Според събраните до момента данни той умишлено е предизвикал огъня, който унищожи емблематичната сграда „Купола”. Мъжът е задържан и ще остане в ареста за 72 часа, след което прокуратурата ще поиска най-тежката мярка „задържане под стража”.

Голям пожар горя в центъра на Благоевград (ВИДЕО+СНИМКИ)

Палежът е заснет от охранителните камери на пиано бара, от който е тръгнал огънят. Те са запечатали мига, в който мъж хвърля запалителна течност и бяга. Преди това празнувал в заведението с компания.

„Лице на 43 години, задява сервитьорката. След това го изхвърлят. Малко силно казано изхвърлен, но е бил помолен да напусне с физическо придружаване. Един час след като заведението е затворило, той се връща с бутилка с бензин, слага я в ел.таблото и я запалва”, заяви Борислав Ковачки от Районната прокуратура в Благоевград.

След това с такси мъжът се прибира в Дупница. Там вади батерията от телефона си, за да не може да бъде проследен и веднага след това опитал да избяга от страната в посока Сърбия.

„Заловен е преди полунощ на ГКПП „Калотина”, на 50 метра от сръбската територия, малко преди да напусне страната, след 8 часа национално издирване”, обясни прокурор Ковачки.

Мъжът живее и работи в Англия. Дошъл си е в България за кратко.

От прокуратурата са събрали доказателства, че мъжът е успял да стигне до „Калотина” не без помощта на приятели.

„Много хора в Дупница, негови познати, са положили усилия да го укрият. Трябва да се мисли и в тази насока - за наказателни производства”, коментира прокурор Ковачки.

Щетите след пожара все още се оценяват.

„Най-големият проблем мисля, че ще дойде от покрива. А вътре в самите помещения е вода”, заяви Красимир Цуцаков, собственик на пиано-бара.

„Един пожар, който можеше да изгори целия център на Благоевград. Можеше да има и човешки жертви. Ще предприемем стъпките за възстановяване на нашата част. Това, което можем ние да помогнем, ще го направим”, заяви кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Предстои разчистване на унищожените покриви.