Кои са нещата, които ни обединяват днес

Възстановка на историческо събитие се проведе в Пловдив. Комитет „Родолюбие” представи паметен момент от Съединението на България.

„Краткият откъс е епопеята на Съединението. Всеки българин, когато чуе думите „Долу пашата!” и „Съединението”, изпитва радост и възторг и гордост, че е българин. Че сами сме успели да изпълним този акт на Съединението въпреки великите сили”, каза участник във възстановката.

136 години от Съединението на България

Възстановката наблюдаваха диригентът и артистичен директор на Пловдивската опера Лучано ди Мартино и актрисата Мария Сотирова.

„От всички празници, които познавам в България, според мен този е най-силен. Защото инициативата, за да се случи Съединението - е била само от българите. Това мисля, че е най-силното и дава голямо самочувствие”, обясни Ди Мартино.

Уникална изложба проследява модернизацията на Пловдив (ВИДЕО)

Той сподели, че е решил да остане в България, защото харесва страната ни. „Първо - дойдох заради професията си. Второто - много се интересувам от историята и културата на България”, каза диригентът.

„Според мен това, което обединява всички, е да вярваме в историята. В силата, която големите личности са дали на страната. Вярата в Бог, семейството и приятелите. Културата е най-важното, защото тя носи щастие”, обясни Ди Мартино.

Сотирова също е на мнение, че изкуството има способността да обединява хората. „То се занимава с вечни теми като любов, дълг, чест, приятелство. В този смисъл - то има тази възможност да обединява”, каза тя.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА СЪЕДИНЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК