България отбелязва 136 години от великия подвиг

Политици поздравиха по случай Деня на Съединението. Голяма част от тях използваха социалните мрежи, за да предадат послание за обединение.

Президентът Румен Радев се обърна към народа от Раковски. Той каза: „Трябва да се научим от Съединението, че е време да излекуваме всички наши комплекси за политическа обреченост. Защото именно с неповторимия акт на българското Съединение сме успели сами, без външна подкрепа или принуда, с единната воля на целия български народ, с държавническа зрялост, с политическа мъдрост да постигнем своята голяма национална цел. Време е да го направим и днес”, призова държавният глава.


​Отбелязваме 136 години от Съединението на България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вицепрезидентът Илияна Йотова също отбеляза празника. „6 септември 1885 г. е най-големият урок в българската история по единение в мисли, чувства и дела. Заветната идея обедини всички българи срещу неправдата. Уверен в силите си, горд, със самочувствие българският народ дръзна да се изправи срещу кроежите на големите сили, срещу това някой друг да решава съдбата му. И успя! Съединението е урок по достойнство. Съединението е пример и отговорност. 136 години по-късно единението не е кухо буквосъчетание и тежко грешат онези, които целенасочено, заради лични амбиции сеят разделение и омраза. Много бързо такива хора историята ги изхвърля извън борда си, но последствията от коварните им действия са за всички! Дребни страсти и псевдолидери трудно може да отнемат от силата на единението около общата ни цел - просперираща, сигурна и справедлива България. По-силно от тях е желанието ни да възстановим държавността, правилата и законността, да си върнем достойнството на държава, която не ограбва, а подарява мечти! Вярвам в общата ни енергия за промяна! Честит празник!”, заявява Йотова.

Поздравление от Facebook направи премиерът Стефан Янев. „На днешния ден отбелязваме 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Това забележително българско дело е резултат от непоколебимата вяра на предците ни, че могат да поемат съдбата си в свои ръце и от способността на народа ни да мобилизира цялата обществена енергия в името на националния идеал. Преди повече от век българите демонстрират политическа зрялост и блестящо съчетаване на дипломация, борбеност и воля за единение”, написа той.

Слави Трифонов също поздрави българите по случай Деня на Съединението. „Преди 136 години българите са показали кое е правилно. Самоотвержено, героично, отговорно, патриотично са реализирали българския идеал - Съединението. Това е особено важно днес, когато ние имаме безусловно нужда от този пример. Честит празник!”, написа лидерът на ИТН.


​Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отчете, че в момента страната е разделена. Затова било необходимо обединение. „За да преодолеем политическата криза и да започнем да се борим с реалните предизвикателства на нашето време. Вярвам, че заедно ще успеем! България ще се върне сред отличниците в Европа и ще го постигнем заедно. Защото заедно сме по-силни от хаоса!”, заявява той.

Корнелия Нинова също излезе с призив по случай Деня на Съединението. „Съединението е един такъв миг на национално самочувствие и жажда за справедливост. Нашите предци са могли да се обединят в името на общ идеал. Можем и ние. От римско време има една сентенция: „Разделяй и владей”. Но тя е за онези, които искат да властват над народа си и да го отслабват. Нека за нас, които искаме той да добрува, да бъде: „Обединявай и развивай”. Пожелавам честит празник, кураж и вяра на българския народ”, казва тя.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ днешният празник е повод да си припомним колко е важно единението, защото то носи сила и възход. „На тази дата отдаваме достойна почит на всички, които с живота и делото си направиха така, че България да има достойно място на картата на Европа и на света. Днешното време е не по-малко драматично и изисква същия подвиг – да се преодолеят лични  и партийни пристрастия, за да можем в единство и заедност да живеем мирно и градивно, в името на по-доброто бъдеще на нашата Родина. В името на по-доброто бъдеще на всички нас и на децата ни. За да бъдем достойни членове на Европейския съюз, за да е фактор България и на международната политическа сцена”, пише Карадайъ.

„Честито съединение на България! Днешният ден е най-силният пример за решителност, обединение и как самостоятелно, когато сме единни, можем да постигнем много!”, смята Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

В поздрава си председателят на Народното събрание Ива Митева заявява, че за осъществяването на големите каузи е нужно единство и сплотеност. „Скъпи сънародници, Сърдечно Ви поздравявам по повод 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На 6 септември 1885 година нашият народ се обединява в отстояването на националните си интереси и ясно заявява желанието си българите да живеят заедно в своя държава. Зад общата цел застава цялото общество и показва, че за осъществяването на големите каузи е нужно единство и сплотеност”, пише тя. 

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА СЪЕДИНЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК