Това постанови Софийският районен съд

Пускат под домашен арест мъжа, заплашил председателя на парламента Ива Митева с убийство. Софийският районен съд го пусна у дома, въпреки настояването на прокуратурата за постоянен арест, и без да дава обяснения. На този етап 26-годишният мъж не е казал с какви мотиви е написал и-мейла до правосъдното министерство. Според защитника му обаче, има вероятност той да има психическо разстройство. С мотив, че има опасност да се укрие или извърши ново престъпление, прокуратурата поиска Любомир Яков да остане за постоянно в ареста.

„Има достатъчно свидетелски показания, назначени са видео-технически експертизи, назначени са компютърно-технически експертизи. Беше иззета с разрешение на Софийския районен съд кореспонденцията на обвиняемия, от която е видно точният момент на изпращане на заплащителните и-мейли”, заяви Георги Иванов - прокурор в СРП.

ПОД ПРИЦЕЛ: Кой е мъжът заплашил с убийство Ива Митева?

И макар съдът да намерил достатъчно данни, че именно 26-годишният мъж е написал електронните писма със заплаха за живота на парламентарния председател, го пусна под домашен арест.

„Той към момента отказва да дава обяснения...и към момента не е излагал никаква защитна теза”, допълни прокурорът.

Защо Любомир Яков е решил да напише заплахата не пожела да каже и служебният му защитник. „Дали го е написал той, или не - това ще се установява. По-важното е другото - че сме поискали от досъдебното производство установяване на това дали е бил лекуван в психиатрични заведения в два града”, посочва Владимир Цанов - служебен адвокат на Любомир Яков.

Има задържан за отправената заплаха за убийство към Ива Митева

Софийският районен съд тепърва ще установява дали Яков може да носи наказателна отговорност. Но през май миналата година колегите им в Стара Загора са  му издали 7-месечна присъда с 3-годишен изпитателен срок. Тя е след споразумение с прокуратурата и се отнася за отправени 2 телефонни заплахи, че ще взриви автогарата в Пловдив. Любомир Яков ще изтърпи домашния арест в дома на баба си, защото за момента не живеел на постоянния си адрес

Решението на съда не е окончателно. Прокуратурата има тридневен срок, за да реши дали ще обжалва.

Решават дали да остане за постоянно в ареста мъжът, заплашил Ива Митева