От полунощ влизат в сила нови мерки

Днес е последният работен ден без ограничения за нощните заведения. От полунощ влизат в сила нови мерки, според които дискотеките преустановяват работа, а за ресторантите ще е в сила вечерен час до 23 часа. До реално затваряне обаче може и да не се стигне, защото браншът обяви пълен бойкот.

Изминалата нощ е била последната работна за пиано бара на Евгени Зумпалов. Желания за резервации обаче продължава да има. „Имаме и за следващата седмица. Тук трябваше да пее Миро, след две седмици - Васил Найденов. Всичко това отпада”, казва той.

Собственик на дискотека: Щетите след поредното затваряне ще бъдат пагубни

Евгени признава, че от днес 15-те души персонал остават без доходи. И допълва, че не вижда смисъл в новите ограничения. „Това е само имитация на здравни мерки. Нощните заведения отвориха на 28 април с 2000 бройки, 14 седмици по-късно бройките бяха под 100”, коментира той.

Евгени ще се съобрази с правилата, но негови колеги обявиха бойкот на заповедта на здравния министър. От част от нощните клубове заявиха, че няма да затворят врати, защото имат 100 процента ваксиниран персонал, въпреки че заповедта не предвижда такова изключение за тях.

От бранша не се притесняват от проверките на здравните власти и предпочитат да плащат актове, отколкото да останат без работа. „В крайна сметка това са стотици хиляди човешки животи. След като ни налагате тази забрана, как ще ни компенсирате?”, коментира Пейо Филипов.

НОВИТЕ МЕРКИ: Нощните клубове и дискотеките затварят (ЗАПОВЕД)

В последните часове без ограничения десетки столичани избраха да прекарат празничния 6-ти септември в заведенията. Въпреки това от брашна очакват по-голям наплив на клиенти от утре.

Заради липсата на обезщетения ресторантьори и представители на туристическия бранш ще излязат на протест пред парламента в сряда.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК