Влизат в сила новите мерки срещу коронавируса

От полунощ  у нас вече са в сила по-строгите мерки срещу COVID-19. Нощните клубове временно затварят= Ресторантите, баровете и заведенията ще работят с вечерен час – до 23 часа. Бизнесът обаче излиза на протест и обяви бойкот.

Освен ограничения за ресторанти и барове, се въвеждат такива и за фитнес залите – те ще работят при 30% от капацитета си. И още – на тържества могат да се събират максимум 30 гости на закрито, а на открито – 60. Фестивалите се отменят изцяло.

Частни партита и тържества могат да се провеждат и с повече гости, ако всички те са ваксинирани, преболедували COVID-19 или са с отрицателен тест. Това обаче не важи за ресторанти и заведения.

НОВИТЕ МЕРКИ: Нощните клубове и дискотеките затварят (ЗАПОВЕД)

Бизнесът обаче отказва да спазва мерките. „Всички колеги ще работят, защото се доказа, че в нощните заведения проблеми няма. Затворихме при 2000 бройки, 14 седмици по-късно те бяха под 100”, каза Евгени Зумпалов, който е собственик на нощно заведение.

Мотивът – според тях да ги затворят е вид дискриминация. „Крайно време е да излязат умни държавни мъже и жени и да кажат – повече нищо няма да се затваря, щом има ваксина. Който се притеснява от COVID-19 - да се ваксинира като мен. Крайно време е да се спре с тази дискриминация”, категоричен е Зумпалов.

Математик от БАН: Очаквам до 4000 заразени с COVID-19 на ден през следващите седмици

Собственици на ресторанти и заведения и техни служители се готвят и да излязат на голям протест утре в София.

„Ние не сме наясно точно какви обезщетения ще има, мерките се трансформираха и са почти неизползваеми. Хората са притеснени, вече не знаят как ще посрещнат зимата. Служителите са притеснени, собствениците са притеснени, само искаме да оцелеем”, коментира Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Притеснени са и от спортните среди заради ограничението фитнес залите да работят при капацитет от 30%. „Фитнесите и изобщо залите за групови тренировки – това е храм на здравето, а не храм на заразата”, каза  Петър Ангелов от Българската федерация „Здраве и фитнес”.

Автобусни и таксиметрови компании също подкрепят недоволството. „Нашият бизнес е пряко свързан с бизнеса на колегите. При нас хората не са работници по трудово правоотношения, няма да бъдат обезщетени”, посочи Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат.

„Не можем да получим подпомагане, а разходите вървят”, заяви  Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Участие в протеста за заявили и от други сектори – служители на казина, театри, увеселителни и детски парти центрове.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК