Ако в акцията е участвал хеликоптер, тя е щяла да бъде далеч по-кратка, смятат спасителите

История с щастлив край. След 12-часова акция планински спасители от Сандански успяха да свалят от планината възрастен мъж, който е бил със съмнения за инфаркт. Отрядът трябвало да се качи до подножието на връх Пирин, откъдето пострадалият бил свален с количка, а през голяма част от прехода е трябвало да бъде носен и на ръце. 

Планински спасители оказаха помощ на мъж в Пирин

„Получихме сигнал за мъж със съмнение за инфаркт или инсулт. Събрахме се и тръгнахме към местността Бойови дупки. Бяха ни изпратени координати, там ни чакаха негови колеги, които ни съпроводиха. Теренът беше много труден и стръмен, без пътеки, движехме се през гората. Изкачването ни продължи три часа. Прегледахме мъжа и установихме, че има слаби жизнени функции”, обясни Антон Костов от ПСС Сандански.

Спасителите пренасят пострадалия мъж през трудна местност с паднали дървета и скали. 6 часа отнема преходът до джиповете, които трябвало да откарат мъжа до болница. Акцията се проточва общо над 10 часа. От ПСС-Сандански обаче са убедени, че ако в операцията участваше хеликоптер, тя щяла да отнеме не повече от 2 часа. „Ако състоянието на човека беше по-тежко, нямаше да го свалим жив”, добави Костов.