Недоволни от субсидиите, те изсипаха продукцията си на пътя

Блокада на главен път Е79 край Монтана. Лозари от Видин, Враца, Монтана и Лом излязоха на голям протест тази сутрин. Те са недоволни от липсата на финансово подпомагане в сектора. Те настояват за достойни субсидии.

Протестиращи земеделци блокираха пътя София-Варна (ВИДЕО+СНИМКИ)

„За да можем да сме конкурентни на колегите от Европа. Ние сме с най-ниски субсидии в цяла Европа – 13.5 евро на декар. В Европа взима между 200-500 евро на декар. Ние изнемогваме и десетки хиляди декари лозя се изкореняват всяка година. Дори в момента има инвестиционна програма, тя е само за инвестиции. Държавата ни дава, но после с какви пари да ги гледаме. Да не говорим за проблема с пазара. Това идва от некадърното управление на сектора”, смята Калин Йорданов.

Протести на ресторантьори в Русе, Добрич и Хасково

Лозарите посочиха, че цената гроздето не е мърдала от години. Те коментират, че тя е колкото тази на слънчогледа. Но при отглеждането на гроздето се налага ръчен труд, обработка, препарати.

„Обичаме си продукцията, но много ни е дотегнало”, заяви протестиращ, който изхвърли продукцията си на пътя. На място пристигна директорът на Изпълнителната агенция по лозята и виното – Красимир Коев, който ги покани на разговор.