Вижте съветите на пулмолозите за справяне с този здравословен проблем

Кашлицата е реакция на организма към инфекция, която може да продължи дори след възстановяване. Как да се избавите бързо от нея, разказа в интервю за радио Sputnik пулмологът, генерален директор на клиника "Лор-Астма" Сергей Пурясев.

Бронхит, пневмония, сезонни остри респираторни вирусни инфекции - всички тези заболявания често са придружени от кашлица, с помощта на която дихателните пътища се изчистват от храчки. Това е защитна реакция на организма и за да я потиснете, трябва да се справите със самата болест, отбеляза пулмологът.

Формулата "10-3-2-1" - ключът към добрия сън

"Кашлицата винаги е възпаление, а възпалението винаги е от микроби. Наложително е да се вземат антивирусни, антимикробни средства. Противовъзпалителните лекарства също ще помогнат, лекарят може да предпише хормонални лекарства - за кратко, за два до три дни", каза той, цитиран от РИА Новости.

В зависимост от тежестта на заболяването, кашлицата може да продължи доста дълго.

"Ако пациентът има остри респираторни инфекции, кашлицата може да продължи от пет до петнадесет дни. Ако е сериозно заболяване - пневмония или бронхит - тогава без съответно лечение можете да кашляте цял живот", каза Пурясев.

Проучване: Всеки втори, прекарал COVID-19, развива хронични болести

За да помогнете на кашлицата да изчезне по-бързо, можете да използвате допълнителни лекарства за нейното лечение към необходимите лекарства. Всякаква вътрешна мазнина е много ефективна в борбата с кашлицата, сигурен е пулмологът. По-специално, той съветва да се използва мазнина от язовец, гъска, куче, мечка и лисица.

"Белите дробове, освен че ни снабдяват с кислород, са "печката" на тялото ни. Ако белите дробове се затоплят, като им се даде мазнина, тогава те се чувстват добре. Ако има малко мазнини, човекът е болен и кашля по-дълго", каза Пурясев.

В допълнение, мазилата могат да ускорят възстановяването, добави той. „Синапените мазила също са добър вариант, те имат затоплящ ефект, поради което възпалението отминава“, каза пулмологът.

Източник: БГНЕС