Партията не успя да обедини поканените на преговори около себе си

Край на шансовете за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание. От БСП върнаха на президента неизпълнен последния мандат. Така държавният глава трябва да разпусне парламента и да насрочи нови избори - трети от началото на годината.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Искам да ви поздравя за отговорния подход за преговорите по съставяне на правителство в рамките на третия мандат. Използвам случая, за да благодаря на министрите и зам.-министрите социалисти в служебното правителство - които със своята отговорна работа заслужиха до момента уважението на хората”, обърна се към представителите на БСП президентът.

Държавният глава отчете, че пред страната предстоят нови избори и преговори. „Вярвам, че БСП ще бъде отново градивен участник в тях. И пожелавам успех!”, добави Радев.

Нинова: Предупредихме десетина пъти, че ще стане беля с бюджета

„Връщаме ви проучвателния мандат. Положихме максимални усилия за разум, диалогичност и отговорност - и пред държавата, и пред народа. Не срещнахме подкрепа от страна на „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”. Поради което ви връщам мандата неизпълнен”, обясни Корнелия Нинова.

Парламентарната рулетка се завъртя и мандатът стигна до БСП, след като от „Има такъв народ” не получиха подкрепа за предложения от тях кабинет. След това папката за съставяне на правителство отиде при ГЕРБ-СДС, които обаче я върнаха веднага на държавния глава.
 

 

След като върна третата папка, лидерът на БСП излезе с предупреждение относно актуализацията на бюджета.

„Това за нас е въпрос номер едно от момента, в който се разбра, че не може да има мнозинство за съставяне на редовен кабинет. Поканихме трите партии на протеста и между първо и второ четене да уточним най-важните въпроси. Отхвърлиха и това предложение”, посочи Нинова.

Нинова: Не стигнем ли до разумна актуализация на бюджета, ни чакат тежки месеци

Тя обясни, че са последвали предупреждения: „Ще стане беля. И вие днес сте свидетели в парламента какво се случи. Просто нашите прогнози се оказаха верни. Всички партии си внасят предложенията. Поради несъгласието на партиите на протеста няма трайно мнозинство, което да подкрепи едни и същи предложения. Не знам до утре какво ще излезе от този бюджет”, обясни Нинова и разкритикува: „Изключително безотговорно отношение”.

На обвиненията, че има коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС Нинова отговори: „Искам да кажа ясно - днес БСП, ДПС и ГЕРБ гласувахме заедно на пенсионерите да се дадат по 120 лева до края на годината заради COVID кризата. Намираме това за правилно, справедливо, необходимо, даже задължително. Не ни интересува какво говорят от ИТН и какви коалиции им се привиждат”, категоричен е лидерът на БСП.

 

 

Нинова препотвърди, че подкрепя провеждането на вот 2 в 1. „С оглед интереса на гражданите - да не ходят три седмици подред в COVID кризата и през зимата на избори. Това е излишно натоварване на хората. От тази гледна точка сме за 2 в 1”, каза тя.