От НСИ обявиха, че е имало опит за хакерска атака

Фалстарт на системата за преброяването! Рано тази сутрин от НСИ потвърдиха, че е имало опит за хакерска атака, но тя е била осуетена.

Във връзка с установените проблеми на гражданите, свързани с регистрацията в Системата за национално преброяване на Националния статистически институт, от Държавна агенция „Електронно управление“ уведомяват, че е установен проблемът в претоварването със заявки към други системи, които трябва да потвърдят данните при регистрацията. 

Установено е със сигурност, че проблемът е извън Системата за справочна и удостоверителна информация (Regix), през която само преминават заявките между различните системи, поддържащи регистри. Системата Regix не е прекъсвала работата си и е напълно функционална, потвърждават от ДАЕУ.

Хакери атакуваха системата за преброяване

Проблем с онлайн преброяването имаха десетки българи, сред тях е и Виктор Тонев, който прави опит да се преброи по обяд. С изненада разбира,че не съществува в регистрите.

„При въвеждане на всички задължителни реквизити по регистрацията изписа, че не е открито лице. Въведените данни са абсолютно коректни. Проверих ги няколко пъти”, обясни мъжът.

"ПРЕБРОЯВАНЕ 2021": Над 3500 българи са се преброили за 7 часа (ВИДЕО)

Няколко часа по-късно опитът продължава да е неуспешен.

„Появи се прозорец, че в момента информационната система не може да извършва регистрации. И до тук приключи опитът с преброяването. Тотално неуспешен. Видимо има някакъв фалстарт. Не знам доколко с такъв неуспешен старт може да сме спокойни за личните си данни”, каза Виктор.

Съобщенията за грешка на екраните от НСИ обясниха с  проблем в обмена на информация между регистрите.

Освен технически проблеми още сутринта стана ясно, че  хакери са направили опит за пробив в системата.

„Взети са мерки. Моля ви, проверявайте си добре разширенията - главни малки букви и т.н. Най-честата грешка е, че се въвежда датата, на която изтича документът за самоличност, а не датата на издаване”, каза Диана Янчева - зам.-председател на НСИ.

Системата не е засегната и всички данни, постъпващи в нея, са защитени, увериха от Статистическия институт.

„Теоретично има микроскопична възможност, но сме взели четиристепенна защита”, каза Сергей Цветарски, председател на НСИ.

Все пак до обяд успешно се преброиха над 14 000 души. Личният си пример за това даде и вицепремиерът Атанас Пеканов.

„Националното преброяване е важно. Само то ще ни даде пълната картина на страната ни. От най-големия град  до най-малко селце, за да взимаме правилните решения. Преброяването днес ще се отрази на качеството на живот утре”, каза той.

Онлайн преброяването ще бъде активно до 17 септември.