МЗ отправи нова порция остри критики към бившия министър

Пореден скандал в Александровска болница заради натрупани задължения от 70 милиона лева. Здравното министерство отправи нова порция остри критики към бившия министър проф. Костадин Ангелов в качеството му на директор на лечебното заведение. Спорът между двамата премина както на политическа, така и на лична основа.

Финансовото състояние на лечебното заведение в периода между 2013 и 2020 година прерасна в политически скандал. И то - не за първи път. През месец юни от здравното министерство отново изнесоха данни за загубите на Александровска. Тогава беше сезирана и прокуратурата.

Три месеца по-късно настоящият и бившият здравен министър сблъскаха мненията си по въпроса. Д-р Кацаров обърна внимание на загубите и просрочените задължения, а проф. Ангелов – на модернизацията и приходите в болницата под неговото управление. Настоящият директор на Александровска болница обърна внимание, че финансови нарушения е имало. А лечебното заведение и към днешна дата е застрашено от фалит.

„Това е външен одит – поръчан и платен от болницата”, каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Заключенията на документа са за милиони левове дългове, натрупани по времето, когато бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов е бил неин директор. Цифрите потвърди и настоящият принципал на болницата.

„От 2013 година насам всяка година се генерирани текущи загуби от порядъка на между 3 и 6 милиона годишно”, посочи директорът на УМБАЛ „Александровска” д-р Атанас Атанасов.

„Отговорността за това нещо е на г-н Ангелов и на правителството на ГЕРБ, което го е назначило за директор и не е контролирало начина, по който е управлявана болницата. Безогледно са харчени пари”, посочи д-р Кацаров.

„Общата загуба на болницата към момента е над 70 милиона”, обясни д-р Атанасов.

„Тази сума е съпоставима със сумата, която плащаме за първа линия на спешна помощ”, добави здравният министър.

35 милиона от тях се налага да бъдат разсрочени, тъй като не са разплатени навреме. В резултат се натрупали лихви за милиони левове.

Проф. Костадин Ангелов отговори на упреците по свой адрес с писмо до медиите. И с други цифри – за умножени приходи и стопени задължения. На своето управление отдаде и модернизацията на болницата в последните години.

„Болницата е в окаяно състояние в резултат на това управление. Каква модернизация, моля ви се”, смята д-р Кацаров.

Проф. Ангелов намеси в спора и съпругата на д-р Стойчо Кацаров. Според бившия здравен министър, настоящият е в конфликт с него, защото преди време освободил жена му от работа.

„Фалшива новина. Ангелов никога не е бил работодател на моята съпруга”, уточни д-р Кацаров.

Докато тече този спор, ясно е едно - болницата е близо до фалит. „Има опасност доставчиците да заведат съдебни процедури. Те могат да блокират сметките на болницата и тя да изпадне в пълна неплатежоспособност”, уточни директорът на лечебното заведение.

Въпреки че е на поста си от малко повече от месец, новият директор търси изход от ситуацията. „При една лихва от около 3% на един банков кредит - би могла да спести сериозна сума от наказателните лихви за просрочие”, каза д-р Атанасов.

Проверка в Александровска болница е извършила и Агенцията за държавна финансова инспекция.

„Има доста дълъг доклад, има констатирани нарушения там. Не мога наизуст да ви го цитирам. Доколкото имам информация има и връчени актове за нарушения, но не съм сигурен дали на проф. Ангелов или на проф. Богов, който е бил изпълнителен директор след него”, уточни д-р Атанас Атанасов. А на въпрос дали става въпрос за нарушения, свързани с обществени поръчки, той допълни: „За обществените поръчки има констатирани много сериозни нарушения. Това е един отделен доклад – в момента не мога да ви го цитирам, тъй като е над 100 страници. Там има констатирани доста нарушения на Закона за обществените поръчки”.