Предложението беше прието със 122 гласа "за"

Добавка от 120 лева за всеки пенсионер за октомври, ноември и декември прие окончателно парламентът в актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Предложението на ДПС за 120 лева добавка към пенсиите беше прието със 122 гласа „за”, 93 „против” и 3 гласа „въздържал се”. От „Има такъв народ” и „Демократична България” гласуваха „против”.

Отхвърлено беше предложението на „Изправи се БГ! Ние идваме!” за добавка от 50 лева месечно до края на годината и предложението на ГЕРБ за добавка от 100 лева.

С промените в бюджета на ДОО беше одобрена и добавка от 50 лева към пенсиите за септември.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях от 1 октомври става 1 500 лева, решиха още депутатите.

Спорът в пленарната зала беше дали трайно да се преизчислят пенсиите с увеличение на коефициента за всяка година осигурителен стаж, както предлага служебният кабинет, или пенсионерите да получат добавка към пенсиите като антикризисна мярка за месеците до края на годината от 50, 100 или 120 лева.

Йордан Цонев от ДПС коментира, че добавката от 120 лева е антикризисна мярка, а преизчислението с коефициент от 1,35 спокойно може да влезе в сила от 1 януари 2022 г.

Преди това депутатите приеха различна приходна и разходна част от предложената от бюджетната комисия за второ четене. Затова от ДПС, БСП и ГЕРБ предложиха да се направят отново сметките и утре да се гласува отново рамката на приходите и разходите по актуализацията на бюджета на ДОО.

Източник: БТА