Едуард Алексанян иска да се състезава за страната ни

Шампион по кикбокс от арменски произход с редица отличия се бори за българско гражданство. Вече повече от година институциите не реагират, въпреки че спортистът има много  постижения за страната ни. Мечтата му е да представя България на световната сцена, но към момента това не е възможно. 

Едуард Алексанян е на 25 години, от арменски произход. Той е 19 кратен шампион на България по кикбокс с редица титли в бойните спортове. Големият проблем за него е, че не може да получи българско гражданство и да се състезава за страната ни на световната сцена. 

Треньорът му определя ситуацията като парадокс. И подчерта, че гражданството е необходимо, защото Едуард е един от най-перспективните състезатели.

„Със спорт се занимавам от 10 години, имам редица титли, шампион съм на България. Имам български акт за раждане, учил съм тук, работя тук. Роден съм в град Варна.Още през 2020 година изпратих пълен пакет с документи до федерацията, но нямам никакъв отговор досега”, разказва Едуард.

От Българска конфедерация по кикбокс и муай тай категорично отхвърлиха обвиненията, че не са съдействали за придвижването на документите. Оттам са входирали молба за съдействие до Министерството на младежта и спорта още през юли 2020 г. Веднага е била проведена среща с тогавашния министър Красен Кралев. Още тогава са поискани допълнителни документи, които са добавени към молбата на Едуард Алексанян за гражданство. Този юни са поискани още допълнителни документи, спортистът е бил информиран, но и до ден днешен не ги е подал, заявяват още в позицията си от Българска конфедерация по кикбокс и муай тай.