Идеята е е внесена за обсъждане и гласуване в СОС

Двоен скок на цените на таксиметровите услуги в София. Предложението е внесено за обсъждане и гласуване в Столичния общински съвет. От Националния таксиметров синдикат настояват за промяна както на минималната, така и на максималната тарифа.

Ако сега най-ниската цена през деня е 77 стотинки, а през нощта 88 - тя да стане съответно 1,42 лв. и 1,74 лв. Искат двоен скок и на тавана на тарифите, като най-скъпата да стигне до 2,76 лв. на километър. 

Само през деня и при тарифа от 79 стотинки на километър. Така работи повече от пет години Кирил Манчев. „Ако не е бакшишът, реално погледнато е нищо. През вчерашния ден за десет часа на апарат имам около стотина лева. С бакшишите стават 120”, обясни таксиметровият шофьор. 

Според него цените трябва спешно да се повишат, защото от години били на едни и същи тарифи. „Ще мога да си позволя да почивам повече, както и да си плащам по-високи здравни осигуровки. Всичко поскъпва така или иначе, а и ние също имаме разходи”, добавя Манчев.

Вдигат до три пъти първоначалната такса на такситата

Изчисленията с колко точно трябва да вдигнат цените са на Националния таксиметров синдикат. „Те трябва да бъдат обвързани с данните за средната работна заплата. Мисля, че няма нужда да обяснявам защо средната, а не минималната – защото нашият труд е рисков, опасен”, коментира Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат.

Столичани, които често се возят в таксита, приемат скок на цената, но само при определени условия. „Ако колата е поддържана и всичко е наред, не мисля, че би било проблем цената да се вдигне”, смята клиент.

Нови цени на таксиметровите услуги

От Столичния общински съвет засега са обединени около едно – предложените цени са твърде високи. „Мисля, че е неприемливо. Трябва да се подходи като с всеки конкурентен бизнес - балансирано и поскъпването да не доведе до някакво сериозно сътресение в ползването на тази услуга”, смята общинският съветник в СОС Зафир Зарков.

Общинските съветници имат срок по закон до края на октомври да решат променят ли тарифите, или не. Не само София, а всички общини в страната са длъжни по закон да актуализират тарифите на таксиметровите услуги до края на октомври. В Пловдив и Варна също се обсъжда скок на цените.