Не се налага вдигане на възрастта за пенсиониране, увери Гълъб Донев

"Парламентът прие бюджет на ДОО, който е разумен, устойчив във времето и гарантира, че пенсионерите ще продължат да получават по високи пенсии от догодина или докато нов парламент не реши да ги вдигне повече", коментира служебният финансов министър Асен Василев и добави, че с предвидената социална добавка се гарантира, че да няма да има пенсионери под линията на бедност.

ОКОНЧАТЕЛНО: Увеличават пенсиите и парите за майчинство

Министър Василев, заедно със социалния министър Гълъб Донев присъстваха на дебата по предложената актуализация и варианта, който депутатите гласуваха в пленарна за увеличение на пенсиите от 25 декември. Народното събрание прие окончателно актуализацията в бюджета на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2021 г.

Министър Василев каза, че общата сметка за промените натоварва държавния бюджет, който предстои да се гледа със 115 млн. лв. допълнителен разход за трансфер в бюджета на ДОО и уточни, че има допълнителни 300 млн. лв. приходи до септември, които могат да бъдат използвани.

Скандалите по актуализацията на бюджета продължават

Не се налага вдигане на възрастта за пенсиониране, увери Донев и поясни, че приетият вариант може да бъде изпълнен. По думите му той дава достатъчно доходи за българските пенсионери, особено през есенните и зимните месеци. Според Донев приетите текстове гарантират и повишение на минималната пенсия на 370 лв., на максималната пенсия на 1500 лв., както и повишение на социалната пенсия за старост и на всички пенсии, които се изчисляват на тази база.

Относно възможността промените да бъдат отменени от следващо правителство, Донев бе категоричен, че веднъж дадено едно право не се отменя, още повече, че въпросното преизчисление на пенсиите е закъсняло.

Източник: БТА