Напрежението между депутатите доведе до обиди като "престъпник"

Всеки час - нови скандали в парламента! Десетчасови дебати по актуализацията на бюджета доведоха до неколкократно отлагане на правната комисия. На нея трябваше да се гласува закриването на спецправосъдието и отнемане на бюрото за защита от главния прокурор. Когато най- накрая успя да се събере, комисията поиска незабавно изслушване на Иван Гешев. Заседанието обаче се оказа нелегитимно. И всички отново се скараха.

В 19.55 часа вечерта избухна поредният скандал между депутатите. Този път заради неочакваното заседание на правна комисия, свикано набързо в почивката на парламента.

„Наистина ли мислите, че в почивките могат да се насрочват заседания, за да се гледат законопроекти, за които ни трябват няколко часа“, започна първи с критиките депутатът от движението Хамид Хамид.

Но въпреки тези критики, поискаха в комисия незабавно да бъдат поканени главният прокурор и правосъдния министър.

„Изслушвахме главния прокурор и министъра достатъчно. Нека да приемаме законопроектите”, призова Атанас Славов от „Демократична България”. Срещу заседанието се обявиха и от ГЕРБ.

„Това заседание е нелегитимно, не е нито мястото, нито времето да го проведем. Вие го свикахте както се вика Спешна помощ – за 5 минути. Не е редно да гледаме толкова важни законопроекти за 15 минути“, посочи Анна Александрова от ГЕРБ-СДС.

Да успокои страстите се включи и председателят на парламента Ива Митева. Но и тя призова заседанието да се разпусне.

„Казахме, че няма да правим такова законодателство. Трябва да се върнем в пленарната зала и утре да се свика комисия”, предложи тя. Спорът продължи с искане за извинение.

„Господин Хамид трябва незабавно да се извини, че нарече председателя престъпник”, поиска Радостин Василев.

Хамид Хамид обаче не получи думата. Точка на спора сложи председателят на правна комисия, която без гласуване направо закри заседанието.  Срещу което скочи Мая Манолова. Така до разглеждане и окончателно гласуване на промени в съдебната система не се стигна.