Голяма част от средствата не са усвоени, заяви регионалният министър

„Ще проверя коя фирма представлява протестиращите строители, които са се събрали днес пред НС. За АМ „Хемус” са раздадени 1 млрд. лв. като аванси на фирми, които ще участват в строителството. Парите са във фирмите и са дадени преди 2 години по времето на г-н Николай Нанков и г-жа Петя Аврамова. Нека фирмите отговорят къде са тези средства. Съвсем малка част от тях са усвоени”. Това заяви в студиото на „Здравей, България" регионалният министър Виолета Комитова. Тя поясни, че не разбира от кого протестиращите си търсят парите – дали от регионалния министър или от работодателите.

„Слушах в предишната политическа кампания, че АМ „Хемус” ще бъде завършена до 2024 г. Търсих документи в Регионалното министерство за този срок. Накрая установих, че имаме договори за строителство на отсечките 1-3. Нанков и Аврамова са сключили договори тези 51 км да се построят за 60 месеца - т.е. по 1 км на месец. При останалите отсечки обаче нямаме разрешение за строеж. В последните три участъка дори не е ясно откъде ще мине трасето”, каза още Виолета Комитова.

Установено е незаконно строителство на АМ „Хемус”

 По думите й много министри я нападат без основание.

„Това е акция на някаква глутница. Аз просто казвам истината. Дори да питаме кой работи по отсечка 4, няма да получим отговор. Лъжите на Нанков започват да ми идват в повече. Той не опровергава моите твърдения, а се опитва да ме обижда в лично качество. Нанков се държи като дете, на което сме му изяли десерта, защото му прекъснахме пътя на парите от МРРБ към АПИ и фирмите”, заяви регионалният министър. Комитова официално покани Николай Нанков на публичен диспут по инфраструктурните проекти.

По-късно в ефира на NOVA бившият директор на „Автомагистрали” Стоян Беличев категорично заяви, че не е имало незаконно строителство на „Хемус”.

„Г-жа Комитова говори за анонимен строител на автомагистрали. Има един-единствен строител и това е държавното дружество „Автомагистрали”, допълни той. 

Комитова: В бюджета на АПИ има 382 млн. за пътни ремонти, а възложените поръчки са за 1,5 млрд.

Регионалният министър коментира и казуса около „Автомагистрали - Черно море”.

„Имаме 56 милиона лева, осигурени на нашето държавно търговско дружество „Автомагистрали - Черно море” за ремонт на „Тракия” – от Чирпан до Стара Загора. По този договор бившият шеф Стоян Беличев възлага на 9 фирми работа на стойност 199 млн. лв. С едни измамни договори ангажира фирмите да работят и днес този проблем изскача", каза регионалният министър.

Целия разговор гледайте във видеото.