Главният прокурор се яви в парламента

Главният прокурор Иван Гешев с предупреждение. Обвинител номер едно прогнозира бум на престъпността от 90-те години заради готвеното закриване на специализираните съдилища и промените в Бюрото за защита.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ КОМИСИЯТА ТУК

„Това не е проблем за прокуратурата. Това ще доведе само до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността в размер, може би, до този, който беше през 90-те години. Това е обезкостяване и тричане на българските граждани и общество и на тяхната сигурност”, посочи той. 

Гешев направи коментар и за разпоредбите в посока лустрация по същество и реподбор на магистрати: „Противоречат на Конституцията и на европейските ценности и на практиката на Съда на Европейския съюз”, уточни той.

Бъдещето на спецправосъдието - неясно

По думите му не се случва юридическа реформа, а юридическа катастрофа. „През последните дни слушам политическото клише - „юридическа реформа”. Според оценката на прокуратурата това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа, за която цената ще платят българските граждани, какво обикновено. Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо”, каза обвинител номер едно. 

 



 

Според него с предложените законопроекти ще се стигне до застрашаване на защитаваните свидетели. „Ще използвам житейския термин - „смачкване”, на най-важните дела в държавата - фактически и практически. Говоря за дела срещу лица, които медиите наричат олигарси; срещу организираната престъпност, свързана с убийства, изнасилвания, телесни повреди, телефонни измами и какво ли още не”, предупреди още Гешев. 

На първо четене: Главният прокурор остава без охрана

Главният прокурор смята, че „правният хаос” ще бъде с цената на сигурността, животите и собствеността на българските граждани.

„Делата, които не са приключили, и са на фаза съдебно следствие - най-важните, ще трябва да бъдат определени и да отидат в някой окръжен съд. И да започнат отново. Тоест, до две години, може би делото за Димитър Желязков ще започне в Бургас, делото за Арабаджиеви - в Пловдив, това за Бобокови - отначало в Плевен. Баневи - не знам, Провадия, може би”, каза обвинител номер едно. 

 

 

„Делата за телефонни измами, които се извършват на територията на няколко града, делата за убийства, изнасилвания, организирани престъпни групи - никой не може да каже откъде ще започнат. Това ще означава пълен крах на борбата с престъпността, и то най-сериозната и регрес, въпреки отчетените добри резултати и похвалите, които получават тези структури от европейските ни партньори”, обясни още Гешев.