Това разказа свидетел на случилото се

Акцията по издирването на 15-годишното момиче, изчезнало в морето край Китен, бе подновена. Детето изчезна в бурните води на плаж „Атлиман” вчера. Момичето и сестра му  - на 10 и 15 години, влезли в морето в неохраняемата зона, но били повлечени от мъртво вълнение. Инцидентът станал пред очите на майката, която остава на пясъка с третата си дъщеря. След броени минути туристите започват да викат за помощ. 

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

„Нямаше достатъчно спасители. Бърза помощ не дойде. На място нямаше и линейка. Когато започнах да крещя по телефона на 112, след може би 20 минути се появи линейката”, разказа свидетелят на инцидента Мая Стоицева.

Тони Момчилова, която е медицинското лице на плажа, обаче твърди, че се е намесила бързо. „Взех оборудването, което задължително трябва да бъде с мен. Когато пристигнах, спасителите вече бяха извели едното момиче в добро общо състояние”, уточни тя. 

Забавянето на спасителите дошло заради голямото разстояние до неохраняемата зона. Първи в морето скача случаен турист и вади 10-годишното дете.  

„Човекът плачеше, защото каза, че е хванал и двете момиченца. Трябвало е обаче да пусне едното, защото не могъл да ги извади заедно”, разказва Стоицева.

15-годишно момиче изчезна в морето край Китен (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

 

На спасеното дете е оказана спешна помощ. „Имаше пулс и доста слабо дишане”, посочи спасителят Цветин Георгиев.

Едва тогава спасителите разбират, че има второ момиче, което вълните са отнесли. Започнало издирването с джет, а турист вдигнал дрон, за да направят оглед на залива.

„Когато отидох при майката, тя буквално колабира в ръцете ми. Тя беше сама и крещеше: „Рамира, искам си Рамира! Молете се с мен морето да ми върне Рамира”, сподели Стоицева.

Подновиха акцията по издирването на детето, изчезнало в морето край Китен

Майката пристигнала с трите си дъщери на море в Китен. След инцидента снощи дошъл и бащата. Днес сутринта семейството продължи да обхожда ивицата с надежда.

Спасителите благодарят на тези, които са се озовали първи в морето. „Имаше хора, на които специално искам да благодаря. С едното момче говорихме след инцидента. Това е Алекс Савов от НСА”, обясни старши-спасителят Цветин Гогов.

Спасителите призовават в оставащите дни до края на септември да се плажува само на охраняеми ивици, тъй като морето е изключително бурно.