От прокуратурата вече са поискали той да бъде екстрадиран, научи NOVA

Евелин Банев, по прякор Брендо, е бил задържан в Украйна. Това потвърдиха от МВР и от Външното ни министерство за NOVA. Банев беше обявен за международно издирване заради три ефективни присъди у нас, в Румъния и Италия за пране на пари и трафик на наркотици. Той ще остане 20 дни в ареста там, след което българската прокуратура има право да поиска екстрaдицията му у нас. 

Евелин Банев е бил задържан на 6-ти септември на паркинг близо до къща, в която се е укривал. 

„55-годишният чужденец е бил част от престъпна група, която не само е извършвала престъпления, но се е занимавала и с пране на пари и трафик на наркотици на територията на Европейския съюз. На територията на Украйна той е пребивавал с фалшиво име с фалшиви документи. Живял е в частна къща под наем близо до Киев”, посочи Наталия Калиновска - говорител на отдела за стратегически разследвания на Националната полиция на Украйна

От отдела за стратегически разследвания в Киев претърсили имота. Била открита лаборатория за наркотици и насаждения от канабис.

„По този факт разследващите вече са образували наказателно дело, в рамките на което ще идентифицират всички, които са били свързани с него”, обясни Калиновска.

 

 

От Киев незабавно са уведомили Министерството на външните работи у нас за задържането. Брендо ще остане в ареста 20 дни, до 25 септември. Българската прокуратура вече е поискала от Украйна екстрадацията на Банев, това съобщи за NOVA говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Евелин Банев-Брендо е най-известният “кокаинов крал” у нас. Прозвището му идва от спецакция на Апенините през 2015 г. Там има влязла в сила 20-годишна присъда. Румъния пък го осъди на 10 години за трафик на 50 кг. кокаин. В България бе признат за виновен за това, че заедно с брат си е участвал в група за пране на пари от 2002 до 2005 г. Дейността си развивали в няколко държави - България, САЩ , Австрия, Швейцария, Великобритания. Присъдата е в сила от 26 април 2018 г. и СГП незабавно разпореди задържането му. Спрямо Брендо беше наложена и забрана за напускане пределите на страната. След като е установено, че той не пребивава на известните адреси и местонахождението му е неизвестно, Банев бе обявен за общодържавно и международно издирване.

„За разлика от други известни фигури от нашия ъндърграунд, Брендо е световна фигура. Изчезването му е предизвикателство за много чужди служби. Той изчезва през 2018 г. Предполагам, че залавянето му не е случайност, а резултат от работа”, коментира Тихомир Безлов.

 

 

За него най-шокиращото е, че макар процесите и присъдите в Италия и Румъния, нашата съдебна система го пуска на свобода. Според него България ще иска неговата екстрадиция, но това ще направят и другите две страни.