Един от израелските специалисти по кибертероризъм даде ексклузивно интервю за NOVA

Специално за NOVA говори Михаел Барак - един от израелските специалисти по кибертероризъм и преподавател в Международния институт по контратероризъм  „Херцлия“ в Тел Авив. Барак изучава радикализацията в глобалните мрежи и споделя теорията на Айнщайн, че след следващата световна война човечеството ще се бие с тояги и камъни.

Можете ли да сравните светът днес и този преди 11 септември 2001 г.?

-Мисля, че след 11 септември световната общност е много по-запозната. Говорим за терористична пандемия. Хората разбраха, че тероризмът не е ограничен само в една държава. Говорим за глобален феномен.

И все пак изглежда, че сега живеем в по-мирно време. Грешно ли  е това възприятие? Може би заради COVID кризата не забелязваме мигрантите?

-Преди всичко говорим за илюзия. Да, по време на пандемията имаше по-малко атаки, но киберопасността е на лице. Има хора, които публикуват радикални постове за нападения срещу полицейски управления, за демонстрации срещу ваксините.

Как обаче да спрем радикализацията на младите?

-Много е трудно.Трябва да има много силна стратегия за справяне с това. Първо трябва да покажеш на младите заплахите в мрежата. Говоренето е много важно. Те трябва да знаят, за да не се поддават. Например в Босна и Херцеговина има подобни програми, които са насочени именно към младите. В Египет има програма на 13 различни езика.

Като говорим за COVID-19 младите хора сега прекарват много време в социалните мрежи и са по-податливи на радикалните послания.Къде обаче е България в тази карта на глобалния джихад. Има ли радикализирани българи, които отиват и се бият за тези идеи?

- Има опити от радикалните терористи на ИДИЛ и Ал Кайда да използват Балканите и особено Босна и Херцеговина. 

Да не забравяме обаче, че и България не е много далеч от Афганистан. Имаме Афганистан, Иран, Турция и България. Какво очаквате да се случи в близкото бъдеще?

- Афганистан може да бъде използван, но нека подчертаем, че повечето от тези хора, които бягат са невинни, но има и радикални елементи, които се приобщават и се преструват, че са част от хората, бягащи към Европа. И все пак мисля, че България е в по-добра ситуация от много други страни.

Значи е безопасно да живееш в България. Да разбирам ли, че бихте дошли без оръжие?

-Никога не нося оръжие. Дори и в Израел.

Можете ли да си представите какво следва?

-Мисля,че тероризмът ще се съживи. След 11 Септември светът се фокусира върху Афганистан и срещу терористите, сега вече трябва да гледаме в толкова много посоки- Африка, Йемен, Сирия, Ирак. Говорим за пандемия.

И все пак казвате, че никога не носите оръжие, значи идва мир, а не война?

-Надявам се.