Вижте какво разказаха те

Българка и американец споделиха за NOVA спомените си за 11 септември. Майкъл Шмит, до скоро изпълнителен директор на Американския еврейски комитет – Ню Йорк, е имал офис срещу кулите близнаци. Сега ръководи здравна фондация. Разказва, че излизайки от метрото видял хората пред димящата от върха й сграда. Хукнал да евакуира своите колеги, а после звъннал на семейството си.

„Когато съпругата ми вдигна, тя вече знаеше новината. Аз не знаех, защото бях част от самата новина. Беше невъзможно да си дам сметка, на каква безпрецедентна по мащаб терористична атака беше подложена страната”, разказа Майкъл.

КЪРВАВИЯТ 11 СЕПТЕМВРИ: Ударите – минута по минута

Майкъл Шмит казва, че в първите дни след атаката градът изглеждал спрял, без обичайния си шум и движение, без ритъм.

„Веднага след атаките, мисля че се зароди определена истерия срещу всички мюсюлмани, като към терористи“, заяви той.

Павлина Доковска е ръководител на департамента по пиано в едно от най-елитните музикални училища зад океана – „Менъс”. Студентите й, немалка част от които чужденци, били първата й мисъл, след новината за атаките. Събрала ги в дома си, за да слушат заедно музика и да се откъснат от случващото се.

ОЩЕ ЗА УЖАСА „11 СЕПТЕМВРИ” ЧЕТЕТЕ ТУК

Какво да очакваме от специалното студио на NOVA в Ню Йорк

Сянката на страшна болест тегне след атентатите на 11 септември

ПРЕД NOVA: Фоторепортерът, заснел най-ужасяващото от 11 септември (ВИДЕО)

18 години от атентатите на 11 септември в САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Миролюба Бенатова представя: Повелителят на мостовете - българин, свидетел на атентатите, който на 11 спетември 2001г. вместо да бяга, снима