Офертата е от Специализираната белодробна болница във Велико Търново, в която пари има, но медици – не

Общинска болница търси лекар срещу близо 4 000 лева заплата. Офертата е от Специализираната белодробна болница във Велико Търново, в която пари има, но медици – не. Една от причините за недостиг на квалифициран персонал е, че в лечебното заведение се работи предимно с COVID-пациенти.

Ръководството на белодробната болница във Велико Търново е с положителен финансов баланс и решава да търси медици, като им предлага атрактивно заплащане. На млади лекари стартовата заплата е 2000 лв., ако са без специалност, и 2200 лв. за завършили пулмолози.

Допълнителни възнаграждения и жилища за медици в регионите с недостиг (ВИДЕО)

„Мисля, че 2000 лева стартова заплата днес, никак не е лоша за всеки започващ кариерата си човек. При това във Велико Търново, който не е столичен град. Сега средства има, но няма специалисти. И това е така при лекарите – заради възрастта на пулмолозите, заради малкия брой на завършващите пулмолози”, обясни д-р Стела Денчева, управител на белодробната болница във В. Търново.

При работа с COVID, заплащането се увеличава. Държавата е предвидила още 1000 лева за медици на първа линия.

„Всъщност те са 1000, но са чисти. Иначе са 1600 лв. Освен това има едни 600 лева за лекари, работещи с COVID. Така че стават още почти 2000 лева за работа с COVID-пациенти”, обясни д-р Стела Денчева.

Така заплатата става грубо 4 000 лева.

Ръководството на белодробната болница е разпространило офертата си в медицинските университети в Плевен и Варна. Като допълнителна екстра за лекарите местната администрация осигурява и общинско жилище.