Той и министърът на финансите Асен Василев са в Раднево за среща със синдикатите на „Мини Марица-изток” и ТЕЦ 2

Министрите на икономиката и на финансите - Кирил Петков и Асен Василев, за които се говори, че може да направят нов политически проект, бяха в Раднево за среща със синдикалисти от "Мини Марица-изток". Темата на срещата беше възможността за изграждане на индустриални зони, които да гарантират заетост за хората в региона. Според Асен Василев, България трябва да заяви пред Европа намерението си за удължаване работата на мините.  

Не съм говорил с президента Радев за участие в новия служебен кабинет, няма да говоря за политически проект. Това заяви икономическият министър Кирил Петков в Раднево. Той и министъра на финансите Асен Василев взеха участие в среща с представители на синдикатите в „Мини Марица-изток” и ТЕЦ 2.

 

 

„Докато сме служебни министри ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да ги обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване, в който един от приоритетите е Индустриалните зони“, каза Петков.

„Една от приоритетните Индустриални зони, които трябва да се създадат в бъдеще, трябва да бъде в района на Раднево и Стара Загора", заяви Петков.

Двамата министри се включиха и в подписката за запазване на въглищния комплекс и работните места, която вече събра подкрепата на над 100 000 души. Министър Петков отрече срещата да е предизборна и посочи, че е обещал на синдикатите да дойде на място.

 

Видео: БГНЕС

Министърът на финансите Асен Василев допълни, че освен за Плана за възстановяване трябва да се планират и средствата от Фонда за справедлив преход, които са 1,3 млрд. лв. и са специално за въглищните региони. „Работата по това още не е започнала и затова е важно да чуем какви идеи имат хората, за да започнат да се планират“, каза Василев.

Той припомни, че Маришкия басейн дава около 40% от електрическата енергия на страната без да се ползват вносни суровини. „Много е важно тези 40% да си останат наши, да не зависим от внос на суровини“, коментира финансовият министър. Той коментира и промяната в бюджета, който предвижда увеличени разходи за пенсиите, като бе категоричен, че това няма да увеличи данъците и осигуровките.

„Няма такова нещо. Разчетите ги дадохме на бюджетна комисия, спокойно може да се поеме абсолютно всичко като увеличение без да се пипат данъците“, каза финансовият министър.