Той е отстранен в първия си работен ден след отсъствие заради здравословни проблеми

Проф. Асен Балтов е уволнен от „Пирогов”. Това стана ясно от негов пост във Facebook. 

"Уволнен! След 21 години работа в "Пирогов", написа проф. Балтов. 

Мотивът за уволнението бил, че новото ръководство на болницата не иска и не може да работи с него, съобщи медикът пред DarikNews.bg. Бившият директор на най-голямата спешна болница у нас заяви, че днес е бил първият му работен ден след отсъствие по здравословни причини. Хирургът е направил две операции от сутринта и малко по-късно е бил извикан от наследника си Иван Поромански, който му е съобщил, че не може и не иска да работи с него. 

За това, че проф. Балтов е дисциплинарно уволнен в качеството си на заемащ длъжността „лекар, ортопедия и травматология“ в Първа клиника по ортопедия и травматология, потвърдиха и от "Пирогов". Днес проф. д-р Балтов е бил за първи път на работа след двумесечен отпуск по болест, посочват от здравното заведение.

"Подробните мотиви за прекратяване на трудовото му правоотношение са изложени в заповедта, с която проф. Балтов бе запознат лично в присъствието на изпълнителния директор на болницата. Същата служителят отказа да приеме. Съгласно българското законодателство, всяко лице, което счита, че правата му са нарушени, има възможност да ги защити по съдебен ред", се казва още в съобщението на "Пирогов", разпространено до медиите.

Информация за уволнението на проф. Балтов обаче не е постъпвала в здравното министерство, посочват оттам.

"Трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала. Министерството на здравеопазването няма никакво отношение по тези въпроси. Поради големия обществен интерес, министърът на здравеопазването е поискал информация за случая от изпълнителния директор на болницата проф. Иван Поромански", се казва в съобщението на МЗ.