Коментар на доцент Антоний Гълбов и Димитър Ганев

Какви са подводните камъни при избори 2 в 1? Президентът Румен Радев вече няколко пъти изрази притеснение, че такова сливане може да се отрази на резултата му. Изборът на кого да заложат партиите в битката за „Дондуков” 2 също ще бъде повлиян от това, че ще избираме едновременно и парламент.

За изборите 2 в 1 партиите трябва да заложат на кандидати за президенти, които да дадат лице не само на тази кампания, но и да помогнат за   по-високи резултати и на парламентарните избори,  смята анализатора Димитър Ганев.

Петър Стоянов обяви ще бъде ли кандидат за президент от ГЕРБ

„Всяка една партия ще се старае да издигнат кандидат за президент, който да бъде нещо като локомотив за тяхната кампания като цяло. Всеки ще се старае да издигне силна фигура, която може да акумулира максимална подкрепа, за да може това да се прехвърли и върху техния резултат за парламентарни избори”, посочва Ганев.

Прогнозата на доцент Антоний Гълбов е, че това ще разконцентрира избирателя.

„Никой не печели, тъй като при този вариант губят всички. Двете кампании ще се смесят. Едната кампания, ще се опита да удави другата”, категоричен е доцент Гълъбов.

Първанов: При служебния кабинет имаше престараване и мачкане

Въпросът сега е около какви личности ще се спрат партиите, които все още не са обявили свои кандидати.

„Това, което чуваме като концепция от ГЕРБ е, че се търси по-широк профил на десницата, което не е тясно партийно, нещото, което може да излезе от електората на ГЕРБ . За „Демократична България” политическата логика следва те да имат свой кандидат , защото за тях е важно да запазят образ, лице и идентичност”, заяви Димитър Ганев, агенция „Тренд”.

„Много е важно в тази ситуация политически партии да разберат, че трябва да имат свои кандидати и че трябва да акцентират върху това, което липсва в г-н Радев”, твърди политологър доцент Гълъбов.

Симов: Радев каза, че няма да предаде леви хора

За обществото парламентарните избори са по-важните, смята той. „Парламентарните избори ще определят не само как ще преминем през зимата, а и евентуално как ще влезем в следващата година”.

Не изключва въпреки, че  изборите  ще са 2 в 1, избирателната активност да е ниска.