Хората се опасяват, че ще останат без достъп до домовете си, след като на пътя бъде построена къща

На жители на местността „Сотира” във Варна се налага да прескачат тонове пръст и скална маса, за да стигнат до домовете си. До ситуацията се стига след появата на нови съседи, които подготвят и строеж. А опасенията на местните са, че това ще блокира единствената улица, която води до къщите им.

„Трябва да имаш катерачески умения, пък за малките деца и за количката просто не виждам вариант. Ние сме 4 големи човека, един възрастен, една болна жена и още 3 деца”, обяснява една от потърпевшите - Галина Стойкова.

Ще бъде ли решен казусът с улицата, преградена като частен имот?

Местните хора са силно притеснени от голямото количество пръст и камъни, които се изсипват пред имотите им. Предстои улицата да бъде затворена, защото попадала в имота на новите собственици. Така на практика ще се блокира достъпът до цели 9 имота.

„Изведнъж улица „Мария Николова” изчезна и нашият въпрос към Община Варна е: Къде е улица „Мария Николова”, на която ние имаме издадени лични карти и административен адрес?”, пита Лили Йосифова.

Новите собственици, по думите на местните, се появявали рядко, но когато съседите им се опитват да потърсят диалог – срещат агресия.

Собственици преградиха улица като частен имот

„Правени са многократни опити за връзка, но последният отговор е, че няма да разговаря с живущите, освен чрез адвоката си и по никакъв начин няма да отстъпи”, обяснява Лили Йосифова.

„Охраната и мъжа й ми казаха да стоя на 2 метра от нея. А нейните думи бяха, че всички ние много сме я подценили и не знаем с кого си имаме работа. Нейният мъж удари моя съпруг. Не подадохме оплакване. Това беше грешка, но никой не е знаел, че ще се стигне до такъв абсурд”, обяснява Галина Стойкова.

До този момент жителите на района многократно са подавали жалби заради случващото се, но по думите им всички оплаквания са останали без резултат. Жителите на местността дори са изградили импровизиран обходен маршрут, тъй като се страхуват да не останат напълно блокирани.

„Този насип, който сме изградили, е в чужд терен, за да може да преминаваме, докато общината извърши някакви действия. Може да се издаде разрешение за временен път, на който трябва да се плаща наем и този наем трябва да го плаща общината, защото вината не е наша. Или пък да обезпечат собствениците на терена, който дълги години си е бил улица”, заявява Петко Ников.

От Община Варна съобщиха за NOVA, че извършват проверка по случая, като по първоначални данни участъкът, който се прегражда, не е общинска улица, а частен имот. От общинската администрация допълват, че на този етап в местността „Сотира” няма приложена улична регулация и няма данни собствениците, като заинтересована страна, да са подали писмени заявления за временен път. А живеещите в района са категорични, че ще продължават да търсят правата си по съдебен път, докато не се намери решение на проблема.