Съдебна медицина не е открила доказателства за самоубийство, заяви депутатът от ГЕРБ

Смъртта на лейтенант Манчев, който беше участник в учението в Чешнегирово, не е самоубийство. Съдебна медицина не е открила такива доказателства. Основната версия от днес е убийство. Това каза депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев на брифинг в парламента.  

От ГЕРБ заявиха, че в началото на август са поискали в парламента създаването на анкетна комисия за разследване на инцидента в Чешнегирово, както и обстоятелствата около смъртта на военния. „Ще внесем тази тема и в следващия парламент”, каза Гаджев. И обясни, че от партията са изискали документи по разследването.

ГЕРБ иска комисия да разследва смъртта на военен след инцидента в Чешнегирово

„На 31 май е назначена проверка на инцидента в Чешнегирово. Тя намира за виновни за инцидента Тодор Манчев и майор Мерджанов. Очевидно това не е било истината, това е било формално разследване. На 1 юни е направена проверка на инспектората”, обясни още Гаджев.

„Още по-интересно става, когато докладът е предаден на министъра на отбраната на 15.06. В този доклад се предлага материалите по проверката да бъдат изпратени на Военноокръжната прокуратура, директорът на Военна полиция в Пловдив да наложи дисциплинарни наказания „забележка” на други двама военнослужещи, както и да не бъде търсена отговорност на майор Мерджанов и Тодор Манчев. Министърът на отбраната го разпорежда към Военна полиция. Там те разбират, че лейтенант Манчев е свидетелствал против неговите началници, като ги обвинява в други престъпления и фалшифициране на документи. След това започва тежък натиск върху него”, обясни Гаджев.

Проверяват нахлуването на войници в цех в Пловдивско

По думите му е назначена нова проверка. „В нея се добавят нови факти и обстоятелства, които не са ни предоставени. Това става ден преди смъртта на лейтенант Манчев”, каза Гаджев. „Днес излиза от Съдебна медицина, че изстрелът е отгоре надолу, а куршумът е открит в ребрата. Всеки може да си направи сметка, че няма как да е самоубийство”, коментира Гаджев.

От ГЕРБ смятат, че този случай е „еманация за целия начин, по който управлява служебното правителство на Румен Радев”.

„Опитът да се прикрие убийство е начинът, по който функционира цялата администрация, управлявана от президента Радев. Целта е да му се осигурява комфорт, ресурс и логистична подкрепа, за да спечели втори мандат”, каза Даниел Митев. „Радев даде генералско звание на човека, който оглавява Военна полиция. Сега вече е ген. Сотиров. Той беше изпълняващ длъжността по време на инцидента, след това инцидентът беше прикрит, за да бъде той направен шеф на Военна полиция”, каза Митов.

 

 

„Това не е наша версия, а е документ. Вече се променя разследването и версията, която от юли беше самоубийство, а сега вече е променена на убийство, което очевидно е било прикривано от ръководни кадри в Министерство на отбраната.”, каза по-късно в ефира на „Денят на живо” Христо Гаджев от ГЕРБ – СДС. Според него до промяна на заключението се е стигнало след ексхумация на тялото на лейтенант Манчев.

Гаджев поясни и каква е предисторията на случилото се. Според него след инцидента от май месец, при който американски военни нахлуха в склад до базата, обвинен е „вестоносецът”- именно лейтенант Манчев.

„Той обаче е тръгнал да търси правата си и да доказва, че той не е отговорен за този инцидент. Първата проверка на Военна полиция го уличава като виновен. Следва проверка на Инспектората, която доказва, че той е невинен. В неговия сигнал за проверка има много данни и сведения за злоупотреби от страна на неговите началници. Очевидно е, че Манчев е застрелян”, посочи Гаджев.

Той подчерта, че всички действия преди смъртта на лейтенанта показват тежък натиск от страна на ръководството. За това свидетелстват както негови колеги, така и от семейството му.

"Очевидно има нещо много гнило в този казус. Основната оставка, която искаме, е тази на началника на службна "Военна полиция", защото смятаме, че той е ръководил разследването срещу лейтентант Манчев и той е оказвал натиск върху него", каза още Гаджев.